Magistralni vodovod usporio gradnju novog objekta

Zadruga premašila skladišne kapacitete, prošle godine zabilježili rast od 25 posto (M. ANGELINI)
Zadruga premašila skladišne kapacitete, prošle godine zabilježili rast od 25 posto (M. ANGELINI)

Gradnja novog, suvremenog objekta za prihvat, preradu, doradu ribe i drugih proizvoda ribarstva pulske Ribarske zadruge Lanterna, koji se trebao početi graditi ove godine na pet tisuća kvadrata zemljišta u Industrijskoj zoni u Šijani, obustavljena je do daljnjeg. Za projekt "Nova Lanterna", kako su ga nazvali, a koji je vrijedan oko dva milijuna eura, dokumentacija je uglavnom  spremna, dozvole i suglasnosti su pravomoćne, no na putu prema polaganju kamena temeljca, "prepriječile" su se Hrvatske vode.

Novac se traži u EU fondovima

Naime, krajem listopada prošle godine RZ Lanterna je nakon trogodišnjeg nastojanja, a na temelju podnesene dokumentacije, dobila pravomoćnu lokacijsku dozvolu te je ubrzala aktivnosti na podnošenju zahtjeva za potvrdu glavnog projekta (građevinska dozvola) da bi nakon njenog ishođenja bili u potpunosti spremni za kandidiranje projekta na EU fondove. Istovremeno, u suradnji s Upravnim odjelom za komunalni sustav i imovinu grada Pula, konačno su zemljište preuzeli u posjed, obavili završno geodetsko premjeravanje te poduzeli zahvate na pripremi terena u smislu čišćenja od krupnog otpada i zemljanog sloja - priprema za geomehaničko ispitivanje terena u cilju konačnog definiranja statičkih izračuna koji su sastavnica glavnog projekta.

- U navedenim zahvatima utvrđeno je da su Hrvatske vode, koje su dale potrebne suglasnosti i bile upoznate s projektom, u radovima na rekonstrukciji dijela magistralnog vodovoda koji u dužini od oko 50 metara prolazi preko zemljišta Nove Lanterne, taj vodovod rekonstruirali na način da su "dublje" ušle na zemljište Lanterne što zahtjeva izmještanje objekta, odnosno izmjenu lokacijske dozvole, pojasnio nam je upravitelj zadruge Zlatko Milovan i dodao da je nastala situacija, posebno u kontekstu izmjene zakonskih propisa od 1. siječnja ove godine, realna smetnja u planiranoj dinamici, ali ne i nerješiv problem jer su, kaže, već poduzeli mjere da se novonastalo stanje što prije regulira.

Izgradnja pristupne prometnice

- Naravno da smo nezadovoljni zbog aktualne situacije jer nam se remete precizno utvrđeni rokovi i dinamika projekta, ali ustrajemo na tome da projekt Nova Lanterna ide dalje, zaključio je Milovan.

U projekt "Nova Lanterna" podsjetimo, krenulo se prije više od tri godine, nakon što je Lanterna na natječaju koji je raspisao Grad Pule dobila takozvano pravo građenja na gradskom zemljištu na rok od 50 godina. U kontekstu te dobre suradnje s gradom Pula, zadruga je nedavno stupila u posjed tog zemljišta nakon što su prethodno, početkom 2014. godine, izvedeni radovi na uređenju pristupne prometnice što je bio preduvjet za dobivanje lokacijske dozvole. Izgradnja prometnice financirana je iz komunalnog doprinosa investitora, a dobru suradnju s gradom Milovan argumentira i činjenicom da su pojedina komunalna poduzeća Grada uključena u izgradnju infrastrukture na lokalitetu u Šijani, stvarajući pretpostavke da se, osim za Lanternu, izgradi infrastruktura i za druge potencijalne investitore. Istovremeno, prije dvije godine, Grad Pula je aneksom ugovora o pravu građenja zadruzi omogućio upis hipoteke na zemljište što će Lanterna po potrebi iskoristiti za "premoštenje" u financiranju projekta u kontekstu činjenice da se nepovratna sredstva iz EU fondova u pravilu povlače nakon okončanja projekta te su ovakvi modeli uobičajeni kod kandidiranja i provedbe projekata iz EU fondova. (Nera SOFTIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter