Magija špage za kraj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Festival of Performing Arts - Festival izvedbenih umjetnosti sinoc je zatvorio svoja vrata, a glavna zvijezda zadnje veceri druge edicije te manifestacije bio je zasigurno Senor StetS sa svojim performansom "Cuerdo" u bivšem skladištu Porera u Zagrebackoj ulici. Magija špage i iznimno dobra kontrola tijela i pokreta cine od "Cuerda" jedan od najvecih programskih dosega 2. FoPA-e.

Senor StetS dolazi na scenu s povecim kovcegom u rukama te - uz par vratolomija i po principu: napravi najkompliciraniji pokret da od tocke A dodeš do tocke B - postavlja se na putnu torbu i igra se špagom. Igra je u njegovom slucaju cisti eufemizam jer Senor StetS od špage cini naocale, radi cvorove s dijelovima tijela za koje je teško zamisliti da to mogu uciniti, pretvara ju u zmiju koja ga pokušava zadaviti, stvara monstruozno lice i "plaši" publiku… Teško je napisati sve što je Senor StetS u svom "Cuerdu" uspio napraviti, a za to je zaslužio najduži, najsrdacniji i najbucniji aplauz festivalske publike.

To nije bio slucaj kod performansa "Mikado" španjolskog izvodaca Miguija MandalaSola koji se odigrao u bivšem skladištu Istre u Rakovcevoj ulici. U performansu se koristio fleksibilnim štapovima i njima proizvodio univerzalne simbole poput znaka za beskonacnost ili pak trokute. Prenaglašenost patetike ide nauštrb kvaliteti performansa pa bi opreznijim doziranjem izlijeva emocija ili pak ocekivanog emotivnog odgovora publike performans definitivno mogao dobiti na kvaliteti.

Zadnju je vecer festivala zatvorila Ldj Missln’dub koja je odabirom reggae i dub standarda rasplesala publiku.


Podijeli: Facebook Twiter