Magija Ilije Bašicevica Bosilja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jubilarni 10. Dani Vojvodine u Istri zapoceli su predstavljanjem novosadskog casopisa "Nove misli" u Klubu hrvatskih književnika Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika te otvorenjem izložbe slika Ilije Bašicevica Bosilja "Svijet po Iliji" u staroj tiskari Muzeja suvremene umjetnosti Istre.

Impresivan i razigran opus Ilije Bašicevica privukao posjetitelje u tiskaru, a jednoglasni je zakljucak medu ljubiteljima umjetnosti bio da je "Svijet po Iliji" izložba koju se zaista treba vidjeti. Ilija Bašicevic Bosilj otac je istaknutog povjesnicara umjetnosti i konceptualnog umjetnika Dimitrija Bašicevica Mangelosa, a roden je u Šidu 1895. godine. Aktivno je poceo slikati tek u kasnim pedesetim godinama 20. stoljeca i veoma brzo njegovi radovi nailaze na izuzetan odaziv likovne kritike i publike. U posljednjih nekoliko godina održane su njegove velike posthumne retrospektivne izložbe u Veneciji, New Yorku i Heidelbergu.



Muzejski savjetnik Mladen Lucic na otvorenju izložbe je kazao da je definicija Ilijinog slikarstva ostala vjeciti problem za povjesnicare umjetnosti, s obzirom na to da je kao slikar bio samouk, ali da je njegov rad prepoznat kao vrhunsko autohtono umjetnicko djelo izvan svih definiranih polja moderne umjetnosti. Lucic zakljucuje da bi ga najtocnije bilo definirati kao samosvojnog umjetnika marginalne umjetnosti, bliskog Art brutu.

Izložba je organizirana u suradnji s Fondom Ilija & Mangelos iz Novog Sada i Istarskom županijom, a ostaje otvorena do 20. studenog.



U Multimedijalnom centru Luka predstavljen još jedan casopis: "Interkulturalnost" za koji je glavna urednica Aleksandra ?uric Bosnic kazala da je njegova misija doprinos uspostavljanju kulturnog identiteta Vojvodine kao otvorenog i interkulturalnog. Dodala je i da je casopis pokrenut radi dekonstrukcije negativnih etnickih i kulturnih stereotipa, kao i ostvarivanja aktivnog istraživackog pristupa iz podrucja sociologije, antropologije, filozofije, politologije, muzikologije, književnosti i umjetnosti.



U sklopu manifestacije istarski župan Ivan Jakovcic primio je delegaciju iz Vojvodine koju je predvodio Milorad ?uric, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informiranje Vojvodine. Njima su se prikljucili i Stanimir Vukicevic, veleposlanik Republike Srbije u Republici Hrvatskoj, i Zoran Popovic, konzul Republike Srbije u Republici Hrvatskoj, te Milan Rašula, predsjednik Vijeca srpske nacionalne manjine Istarske županije.

Župan Jakovcic je naglasio da su Vojvodina i Istra izgradili mostove prijateljstva i suradnje na svim razinama te da su rezultati te suradnje vidljivi. Veleposlanik Vukicevic je te rijeci potvrdio i dodao da je pokroviteljstvo predsjednika Srbije i Hrvatske ovoj manifestaciji još jedan dokaz da se dobro radi. (Boris VINCEK)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter