Magična trijada Zdravka Kopasa

Gorka Ostojić Cvajner i Zdravko Kopas (Arhiva)
Gorka Ostojić Cvajner i Zdravko Kopas (Arhiva)

- Nije bilo intervencija u Photoshopu. Ne znam to ni raditi na računalu. Sve je čisto, rekao je u pulskoj Galeriji Cvajner fotograf Zdravko Kopas prilikom otvaranja izložbe svojih umjetničkih fotografija pod nazivom "Trijada".

Tom je prilikom povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner kazala da je Zdravko Kopas ovom izložbom dokazao najteže - da je bez pjesme poeta, da je bez objekta arhitekt, da je slikar bez kista i najvažnije, da je dobar fotograf. Posrijedi je prisna, osobna, tiha, meditativna, nepretenciozna zen poezija u kojoj, dodala je, svaka fotografija jest entitet, dok cjelina čini poemu posvećenu ljepoti i miru rajskih vrtova i nekih privilegiranih prostora koji odišu čistoćom.

Izloženi luminoobjekti, premda fragmenti jednog lustera, mirišu na Mediteran.

U Puli izložba ostaje otvorena do 17. studenog, a prije tri mjeseca ovaj se 61-godišnji multimedijalni umjetnik iz Opatije istim radovima predstavio labinskoj publici u Galeriji Alvona.

Zdravko Kopas počeo se vrlo rano baviti fotografijom koja postaje njegova profesionalna preokupacija. U Umjetničkom paviljonu "Juraj Šporer" u Opatiji dugo radi na promociji likovnih umjetnika; a sa suprugom Đurđicom Dehzad osnovao je 1993. umjetničku agenciju Kopart koja u Rijeci djeluje kontinuirano od 1995. na predstavljanju hrvatskih umjetnika, kao i umjetnika iz susjednih zemalja. Intenzivno izlaže od 2005. samostalno i skupno na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter