Magarac od 300 kila ima tir od tri tone

Tomislav Pahović (J. PREKALJ)
Tomislav Pahović (J. PREKALJ)

Istarski tovari, odnosno kopitari općenito moraju se upisati u matične knjige, doznali smo preksinoć na skupštini Udruge uzgajivača istarskog magarca - Istrijanski tovar u Klarićima. I to do kraja godine. Tovari onih koji to ne učine postat će u idućoj godini tek obični magarci, bez obzira jesu li istrijanski ili kakvog drugog zaštićenog ili poznatog genetskog porijekla. Na to je okupljene uzgajivače upozorio Nidal Korabi iz Hrvatske poljoprivredne agencije.

Idealne proporcije građe

Zatvaranjem matičnih knjiga dobit će se slika i prilika istarskog tovara, to jest moći će se nešto preciznije opisati njegove karakteristike. Zasad su one u uzgojnom programu iz 2014. propisane vrlo široko pa zbog toga, kao što se pokazalo i na skupštini, dolazi do rasprava koji je tovar bolji, onaj viši ili drugi koji je građen po zamišljenim proporcijama.

U uzgojnom programu je trenutno navedeno da visina istarskog tovara može biti od 120 do nešto više od 140 centimetara. Prevelik je to raspon, složili su se okupljeni. No, uzgojni program će se mijenjati, najavljeno je. Valja dobiti što idealniju sliku istarskog tovara po kojoj će se zatim uzgajivači moći ravnati. Uvijek će biti jedinki koje će odstupati, ali prosjek bi trebao biti vrlo ujednačen.

Upravo zbog nedovoljne ujednačenosti kriterija pokazalo se da se još uvijek vuku repovi s posljednje Smotre istarskega tovara, koja je održana prije više od dva mjeseca u Juršićima. Nezadovoljan je bio jedan od članova udruge i zbog toga što tovar njegovog sina nije dobro prošao na ocjenjivanju. Taj je tovar očito bio previsok po kriterijima sudaca. "Čupko je slučajno toliki, njegov mali tovarić nije ni blizu", rekao je.

Da ne trupi niko dite

Svi su se složili da je Čupko prekrasan tovar, no takva je bila odluka sudaca. Puno ozbiljniju zamjerku imao je na organizaciju Smotre. Rekao je da bi magarce trebalo ograditi i ne dopustiti gledateljima da im se približavaju. "Ča bi bilo da tovar trupi niko dite, onaj od tristo kila ima tir od tri tone", slikovito je opisao moguću opasnost. Predsjednik udruge Boris Orlić složio se da bi ubuduće trebalo obratiti pažnju na bolje osiguranje događaja. "U te štajune se tovar tako ponaša, šenci ga štiplju", pojasnio je Orlić. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter