Mafiji oduzeta i dva nogometna kluba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na jugu Italije, u višedesetljetnom ratu talijanske države i jakih kriminalnih organizacija, država je u posljednjoj bitki, tijekom velike pljenidbe imovine u vrijednosti od gotovo 200 milijuna eura, tamošnjoj zloglasnoj Ndrangheti uzela i dva nogometna kluba.

Tumaci se da je zlocinacka udruga simpatije tamošnjeg naroda nastojala pridobiti i putem nogometnih klubova. Rijec je o obitelji Pesce, koja je imala dvije momcadi u D ligi, "Sapri Calcio" iz provincije Salerna, te "Rosarnese" iz Piana u Gioi Tauro, vec desetljecima zloglasnom predjelu poznatom po raznim vrstama nasilja.

"Sapri Calciom" iz Campanije su gospodarili potajno, iza scene, dok su kalabrijski "Rosarnese" otvoreno prigrlili - clan njihove obitelji mu je bio pocasni predsjednik i uz to fakticki gazda. Sada je oba kluba po sudskom nalogu, a na zahtjev lokalnog odjela antimafije zaplijenila financijska policija iz Reggio Calabrije.

La Repubblica javlja da je pritom zaplijenjen i jedan sportski centar s dva nogometna terena i pripadajucom opremom. Na popisu zapecacene imovine su još i ostala dobra u Calabriji, Lombardiji, Campaniji i Laziju, koja spomenuti list procjenjuje na 190 milijuna eura.

U ovoj policijskoj akciji zatvoreno je cetrdeset tvrtki i njihova imovina, a uz to su zaplijenjena i 44 apartmana, dvije vile, šezdeset raznih terena, 56 automobila, 108 kamiona.

Obitelj Pesce je imala izravnu ili neizravnu kontrolu nad velikom vecinom poduzetnickih aktivnosti ovog kraja. Spomenimo tek trgovinu, distribuciju agruma ili pak maloprodaju naftnih derivata na benzinskim crpkama i gradevinsku djelatnost. Prema navodima iz redova državnih službi sva ta imovina vodi prema Francescu Pesceu, zvanom Testuni i njegovim rodacima. U akciji su uhicene i desetine suradnika ovog financijski mocnog i utjecajnog klana. (I. DUVNJAK/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter