Mafija odlaže radioaktivni otpad u more

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije nekoliko dana na talijanskoj televiziji pojavile su se snimci broda potonulog na petsto metara dubine jedanaest milja od obale južne talijanske regije Calabrije u kojoj djeluje lokalna mafija - ndrangheta. To je njen lokalni naziv, ali ona djeluje globalno pa je danas jedan od glavnih operatera na svjetskom tržištu kriminala; vele da je cak jaca od sicilijanske mafije i napuljske camorre.

Snimci na kojima je vidljivo da je potonuli brod prevozio specijalne olovne bacve pune otrovnog (radioaktivnog?) otpada napravljeni su uz pomoc specijalnog robota nakon što su istražne vlasti identificirale tocno mjesto potonuca. Identifikacija je omogucena na temelju iskaza jednog pripadnika ndranghete, izvjesnog Francesca Fontija koji je prije 17 godina sudjelovao u miniranju tri broda koja su nakon eksplozije potonula u Jonskom moru, duž calabrijske obale. Mafijaš Fonti, koji suraduje s policijom, dao je iskaz o potonucu brodova punih otrovnog i radioaktivnog otpada 2006., ali je tek danas obavljen ocevid na dubini od 500 metara.

Brod "Cunsky" je prevozio 120 bacava punih opasnog materijala i vec 17 godina leži na dnu mora. Fonti je policiji rekao i da je nalog za miniranje broda stigao iz Norveške, odnosno da se u toj zemlji nalazi pojedinac, ili tvrtka, kojemu je bilo u interesu otarasiti se opasnog materijala. Kao što je poznato, Jonsko more granici s Jadranskim, no govoriti o granicama kada je more u pitanju, suludo je jer je sve to dio Mediterana i globalnog sustava voda.

Medu stanovnicima Amantee, Cleta i Malite, mjesta na calabrijskoj obali, gdje je pronaden "Cunsky" i gdje se najvjerojatnije nalaze i ostala dva potonula broda, bilježi se abnormalan rast tumora jetara, crijeva i dojki. Ispred Amantee 14. prosinca 1990. godine nasukao se brod "Illy Rosso", koji je prevozio 9.532 bacve prepune toksicnog otpada. Brod je bacve po nalogu talijanske vlade vracao u Italiju iz Libanona, gdje su bile ilegalno odvezene. Tada je pocela dugotrajna istraga koja je trebala odgovoriti na niz pitanja o sudbini toksicnog otpada, no u svibnju iduce godine dosje o istrazi je arhiviran i nikad se nece znati što je zapravo prevozio nasukani brod.

Sad kad je otkriven "Cunsky", u javnosti se pojavio podatak da je mafija, odnosno ndrangheta, od 1976. do 1991. godine potopila preko cetrdeset brodova prepunih toksicnog i radioaktivnog otpada izmedu Jonskog i Tirenskog mora. Talijanski mediji danas pišu da ekomafija u Italiji djeluje uz pomoc i potporu odredenih odjela državnih tajnih službi, odnosno uz prešutni pristanak države. Biznis zbrinjavanja otpada je ogroman i talijanska mafija je jedan od najpouzdanijih partnera u tom poslu.

Ndrangheta ne pohranjuje otpad samo u Italiji, vec i drugdje u svijetu, primjerice u Somaliji, africkoj zemlji u kojoj ratne (ne)prilike omogucuju izuzetno dobre uvjete poslovanja. Kada je tsunami u prosincu 2004. godine ispretumbao morsko dno ispred somalskih obala, preživjeli stanovnici našli su na stotine olovnih bacava izbacenih na pješcanu obalu. Rijetki snimci otpada sa somalskih plaža zaboravljeni su jer ratne prilike nisu dopuštale ozbiljniju istragu. Sad kad je ispred talijanske obale otkriven brod srama prepun sumnjivih bacava, talijanska se javnost prisjetila Somalije i talijanske novinarke Ilarije Alpi koja je 1994. godine istraživala put radioaktivnog otpada, koji se iz Nizozemske prevozio u Italiju pa potom (neki su sumnjivi brodovi videni i u splitskoj luci) u Somaliju na temelju unosnog ugovora mafijaša sa somalskim gospodarima rata.


Podijeli: Facebook Twiter