Mafija je najlikvidnija talijanska "banka"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Organizirani kriminal stegnuo je svoj obruc oko talijanskog gospodarstva pogodenog krizom pretvorivši mafiju u najvecu "banku" u zemlji i sisajuci život iz tisuca malih tvrtki, stoji u izvješcu objavljenom u utorak. Kamatarenje kriminalnih skupina postalo je "nacionalna pošast", stoji u izvješcu skupine za borbu protiv organiziranog kriminala SOS Impresa.

Vrijednost poslova organiziranog kriminala godišnje iznosi 140 milijardi eura, uz profit od više od 100 milijardi eura, stoji u izvješcu.

"S likvidnošcu od 65 milijardi dolara, mafija je postala prva talijanska banka", navodi se u priopcenju skupine koja je osnovana u Palermu prije deset godina iz protesta prema "reketarenju" malih tvrtki.

Organizirane kriminalne skupine kao što su Cosa Nostra, napuljska Camorra ili kalabrijska 'Ndrangheta vec dugo drže omcu oko talijanskog gospodarstva, ostvarajuci profit cija vrijednost odgovara sedam posto nacionalnog dohotka.
Kamatarenje je postalo vrlo sofisticiran i izdašan izvor prihoda, zajedno s krijumcarenjem, švercom oružja, prostitucijom, kladenjem i reketarenjem, navodi se u izvješcu SOS Imprese.

Ta skupina procjenjuje da je novac od kamatara posudilo 200.000 tvrtki, a da su kao rezultat toga izgubljene tisuce radnih mjesta. (Hina/Reuters)

Monti upozorava EU

Europska unija mora priznati talijanske napore u borbi s dužnickom krizom ili se izlaže riziku da trece po velicini gospodarstvo eurozone padne u ruke populista koji su protiv EU-a, rekao je talijanski premijer Mario Monti u razgovoru za njemacki dnevni list Die Welt. Monti, koji je premijersku dužnost preuzeo prije manje od dva mjeseca, za njemacki list je rekao da od Talijana traži velike žrtve. "Problem je, medutim, što unatoc tim žrtvama ne vidimo ustupke od EU-a, poput onih u obliku smanjenih kamatnih stopa", rekao je Monti u izdanju lista od srijede.


Podijeli: Facebook Twiter