Mafija hara Hrvatskom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U godini koja je upravo završila mafija se ponovo i službeno vratila u Hrvatsku. Još uvijek to nije talijanska inacica organiziranog kriminala, vec balkanska izvedenica koja je u stopu slijedi.

Jer, kako drukcije gledati na ubojstvo Cvetka Simica, cije je raskomadano tijelo pronadeno u zagrebackom jezeru Jarun? Kada je gradsko kupalište pocetkom ožujka pocelo izbacivati dijelove Simicevog tijela, ocito je bilo iznenadenje domace policije i tajnih službi, ali i javnosti koja je zgrožena ocekivala odgovore: ime ubojice ili barem razlog te brutalne likvidacije. No, ni jedno ni drugo nismo dobili; tek rekonstrukciju Simicevih veza i poznanstava koja je dovela do samog vrha balkanske mafije - narkodilera brace Šaric i pripadnika Zemunskog klana koji je likvidirao srpskog premijera Zorana ?indica.

Greška Zemunskog klana
Upravo su dvojica odbjeglih zemunaca, gotovo neshvatljivom pogreškom - medusobnim okršajem na periferiji Zagreba - razotkriveni te pritvoreni nakon sedam godina uspješnog skrivanja pred brojnim svjetskim službama. Godinama traženi Sretko Kalinic zvani Zver i Miloš Simovic boravili su u zagrebackom stanu, povremeno cak i radili, no novac im je uredno stizao i iz Srbije. Je li Simovic u Kalinica pucao jer mu je ovaj «mutio» sa ženom ili je razlog njihovog obracuna ipak bio nešto teži, javnost za sada ne zna. Zna se, medutim, da je Kalinicu u nabavci lažnih-pravih hrvatskih dokumenata pomogao Cvetko Simic.



Simovic je nakon pucnjave uspio pobjeci iz Hrvatske, no tek do Srbije, gdje je uhicen i trenutno ceka sudenje u jednom od najcuvanijih zatvora, a i Kalinic je, iako ima i hrvatsko državljanstvo, temeljem svježepotpisanog sporazuma o izrucenju vlastitih državljana u slucajevima organiziranog kriminala, ekspresno predan srpskim vlastima.

Ubio otmicara u autu
Sasvim drukciji prizvuk nakon tih krvavih zagrebackih dogadaja dobili su oni iz sijecnja 2010. kada su Mario Gilg i sada pokojni Mladen Popovic - po kako se kasnije ispostavilo, nalogu Marija Sove i uputama Dalibora Marovica - u Puli oteli Dina Marinkovica. Pokušali su ga prisiliti da im plati 50.000 eura. No, sumanuta otmica i vožnja prema Premanturi okoncane su u krvi. Marinkovic je, naime, dohvatio pištolj koji je u vožnji ispao Gilgu. Popovica je u autu usmrtio hicem u glavu, dok je drugog otmicara ranio. Kad je auto sletio s ceste, Marinkovic je uspio pobjeci.

Tek mjesecima kasnije postalo je jasno da je toj otmici, kao i ubojstvu Rijecanina Alessandra Ausilija i ranjavanju Denisa Dukica u Šišanu potkraj 2009. godine razlog misteriozni nestanak cetiri milijuna eura ukradenih iz kombija u Portorožu, gdje ih je sakrio pulski pomorac Anastazije Martincic. On se trenutno nalazi u urugvajskom zatvoru, gdje je završio zbog šverca dvije tone kokaina za crnogorskog narkobosa Darka Šarica. Upravo Marinkovica Martincic sumnjici za kradu tog novca, a 50.000 eura koji su traženi od njega trebali su biti pocetak otplate.

«Balkanski ratnik», operacija kojom su udružene policije više zemalja pocele kresati krake Šariceve hobotnice, ocito ce naici na još neugodnih dijelova tog medunarodnog narkolanca po Lijepoj Našoj.



Pukanic mogao biti živ?
Klupko iste balkanske mafije nastavilo se raspletati i na sudenju optuženima za ubojstvo Ive Pukanica i Nike Franjica. Dok Sreten Jocic, zasad najviše pozicionirani u ovoj uroti još ceka pravorijek u beogradskom dijelu procesa, na zagrebackom sudu atentatori na zaštitno lice Nacionala kažnjeni su dugotrajnim zatvorskim kaznama. Nakon nešto više od dvije godine od atentata na Pukanica te devet mjeseci sudovanja, Robert Matanic je osuden na 33 godine zatvora, Luka Matanic i Amir Mafalani dobili su po 16 godina, Bojan Guduric kažnjen je s 30 godina, a Slobodan ?urovic s 15 godina zatvora. Željko Milovanovic, kojem je u Zagrebu sudeno u odsutnosti, dobio je 40 godina zatvora. Atentatoru koji je dovezao do parkirališta Nacionala skuter sa skrivenim eksplozivom paralelno se sudi i u Beogradu.

Ovaj proces, kao i oni vodeni ove godine protiv Mladena Šlogara zbog ubojstva Ivane Hodak, te Kazimira Dužnovica zbog ubojstva policajca Ivana Grbavca tijekom razbojstva u poslovnici Raiffeisen banke u Sesvetama, otvorili su brojna pitanja o radu domace policije i «pratecih» službi. Zato je, i nakon što je sud izrekao relativno visoke zatvorske kazne optuženim atentatorima, ostao loš dojam i gorak okus zbog cinjenice da je Ivo Pukanic možda mogao biti živ. (Ana RAIC-KNEŽEVIC/Novi list)

Rastrojeni branitelj zaposjeo crpku
Izuzetnu gorcinu ostavio je i incident koji se krajem listopada dogodio u Solinu. Razvojaceni rastrojeni branitelj Ivica Grgic zaposjeo je benzinsku pumpu u Solinu i bacio nekoliko bombi, ranivši jednog policajca. Nakon višesatne drame, tijekom koje su evakuirani stanari okolnih kuca, specijalci su ubili Grgica u trenutku kad je zaprijetio da ce baciti još jednu rucnu bombu.

Jelavic opet osloboden za atentat
Od ove godine domaca policija trebala bi se ponovo posvetiti rasvjetljavanju neuspjelog atentata na Vjeku Sliška 28. studenog 1999. godine kada je projektilom ispaljenim iz «armbrusta» ubijen slucajni prolaznik Zoran Domini. Naime, posljednjih deset godina za to krvoprolice u središtu Zagreba bio je optužen Nikica Jelavic. Lani je Jelavic pravomocnom presudom Vrhovnog suda RH osloboden krivnje...


Podijeli: Facebook Twiter