Mafalani u pratnji specijalaca doveden na bujski sud

(Snimila Marica KOŠTA)
(Snimila Marica KOŠTA)

Pod jakim mjerama osiguranja na Općinski sud u Bujama iz zatvora u Zagrebu dovedeni su Danijel Bjelkanović (25) iz Petrinje i Amir Mafalani (30) iz Zagreba optuženi za prijevaru odnosno poticanje na 90.500 kuna tešku prijevaru tvrtke Caldania export import u vlasništvu Roberta Markežića (34) iz Buja.

Kombi pravosudne policije u kojem su se nalazili Bjelkanović i Mafalani stigao je pred zgradu suda u 10 sati, u pratnji crnog Mercedesovog kombija iz kojeg su hitro izišli pripadnici specijalne policije u pancirkama, naoružani dugim cijevima i lica skrivenog fantomkama.

U zgradu suda pravosudni policajci su oba optuženika vrlo brzo uveli. Mafalani je ušao gotovo skakućući zbog lanaca na nogama koji su mu ostali ondje i tijekom suđenja. Po dolasku na drugi kat zgrade suda, Bjelkanovića su pravosudni policajci do početka rasprave smjestili u jednu, a Mafalanija u drugu prostoriju. Početak suđenja bio je zakazan za 11 sati, no zbog kašnjenja svjedoka i oštećenika Roberta Markežića kasnilo se petnaestak minuta.

Prema optužnici koju zastupa zamjenica Općinskog državnog odvjetnika u Pazinu Andrea Jelenić Pitoski Bjelkanovića se tereti da je na nagovor drugookrivljenog Mafalanija 13. veljače 2008. godine postao jedini osnivač i direktor trgovačkog društva Sigrad iz Zagreba s ciljem pribavljanja imovinske koristi. Bjelkanović je, prema optužnici, 5. i 21. svibnja 2008. na Mafalanijev nagovor od bujske tvrtke naručio prehrambene proizvode vrijedne 90.500 kuna za poduzeće Sigrad.

Kao garanciju plaćanja direktoru Caldanije Robertu Markežiću Bjelkanović je 5. svibnja dostavio bianco zadužnicu na iznos od 100.000 kuna uvjeravajući ga da će roba biti plaćena u roku od 30 dana. Pritom je, prema optužnici, Bjelkanović znao da na žiro računu njegove tvrtke Sigrad nema novaca kojim bi platio naručenu i dostavljenu robu.

Budući da je vijeće sutkinje Slavice Tomac Ćirić u međuvremenu izmijenjeno, sutkinja je ponovno upitala okrivljene za stav prema optužbi, no obojica su negirala krivnju.

Kao svjedok, odnosno oštećenik, ispitan je Robert Markežić, direktor i vlasnik tvrtke Caldania export import koji je ostao pri iskazu što ga je dao istražnom sucu.

Sutkinja Tomac Ćirić utvrdila je da u spisu nedostaju neki bitni dokumenti pa će ih sud pribavljati i voditi istragu. Stoga nije određen datum nastavka rasprave. (Marica KOŠTA)

VIŠE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter