MAFAF u Beogradu


Knjiga naziva "MAFAF - nevidljiva istorija - pogled iz Beograda" predstavljena je u utorak u beogradskom centru za kulturnu dekontaminaciju. Objavljena je u sklopu projekta koji se bavi poviješću MAFAF-a - Međuklupskog i autorskog festivala amaterskog filma, koji se od 1965. do 1990. odvijao u Puli. Dosad su u sklopu projekta realizirane tri izložbe, publikacija i programi u Puli, Zagrebu i Beogradu, uz nekoliko predstavljanja u internacionalnom kontekstu (New York i Lüneburg).

"Pogled iz Beograda" druga je publikacija do sada. Nadovezuje se na "Informativni program/Nevidljivi MAFAF", a formirana je kao zbornik tekstova kolažne strukture, dinamičnog i hibridnog formata koji je proizašao iz trodnevnog simpozija. Uključuje kritičke i kontekstualne autorske tekstove, eseje Branke Benčić ("Osvajanje vidljivosti"), Grega deCuira ("Jugoslavenski kino entuzijazam"), Bate Petrovića ("Sjećanja") i Aleksandre Sekulić ("Pogled iz Beograda kao akcija javnog amatera"), transkripte sjećanja i razgovora sa sudionicima (Marko Babac, Dragomir Zupanc, Lazar Stojanović, Ivica Gunjača, Sunčica Fradelić i drugi) te fotografski materijal i dokumentaciju.

Nevidljivi MAFAF predstavlja neformalnu istraživačku platformu, projekt koji se u etapama realizira kroz različite prepoznatljive prezentacijske formate - izložbu, programe filmskih projekcija, serije razgovora, publikacije, a ima ulogu u stvaranju arhiva, prikupljanje građe, povezivanje sudionika i suradnika. Izdavači knjige su udruga Multimedijalni centar Luka i Centar za kulturnu dekontaminaciju. Urednice projekta su Branka Benčić i Aleksandra Sekulić. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter