Maestrova smrt u Gandusiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstava "Maestrova smrt", zagrebacke glumacke družine Histrion, u kojoj glume Duško Valentic i Janko Popovic Volaric, gostovala je u cetvrtak kazalištu "Antonio Gandusio" u Rovinju. Rijec je o isjecku iz jednog od kapitalnih djela hrvatske književnosti i temeljne srednjoškolske lektire - "Kiklopa" Ranka Marinkovica.

Režiju ove verzije potpisuje Krešo Dolencic, a Valentic obilježava 101. ulogu u svojoj karijeri. Na daskama koje život znace Valentic se u jednom trenutku predstave neposredno obraca publici, ukljucuje je u svoje izvedbe te u digresiji prica i o samoj glumi i glumackim strahovima.

Predstava zapravo tematizira odnos oca - Maestra, i sina, Melkiora Tresica, kao i neostvarenu ljubav prema fatalnoj Vivijani. Uz to, publici se docarava i atmosfera u zagrebackom predratnom i boemskom miljeu, a dominira otudenost. Prevladavaju osjecaji neizvjesnosti i straha, ponajviše od smrti.

Marinkovic, po rijecima Krešimira Nemeca, magicnim štapicem preobražava "nepodnošljivo surovu stvarnost u komican i podnošljiv nesmisao", komunikacija proizlazi iz napetosti, što stvara ironicne susrete uzvišeno-pateticnog i vulgarnog, smiješnog i ozbiljnog. Tragicnog, ali i komicnog, humanog i animalnog. (Napisala i snimila Mihaela MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter