„Maestro delle nazioni“ povezao dva kraja Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Povijesnom i pomorskom muzeju Istre na Kaštelu sinoć je otvorena izložba posvećena velikom talijanskom skladatelju Giuseppeu Tartiniju. Službeni naziv je „Tartini u Puli“, iako zapravo nije sigurno je li ovaj slavni violinist rođen 1692. u Piranu ikad bio u ovom gradu. Radi se o svakom slučaju o glazbeniku koji je ostavio duboki trag u povijesti klasične glazbe, najpoznatiji je po svojem „Đavoljem trileru“, a osim kao skladatelj poznat je i kao teoretičar koji je pisao o povezanosti glazbe i matematike, a bavio se i astronomijom.

Autorica izložbe je Duška Žitko koja je sinoć pozdravila posjetitelje uz ravnatelja PPM-ija Gracijana Kešca te Franca Jurija, ravnatelja Pomorskog muzeja „Sergej Mašera“ iz Pirana koji suorganiziraju ovu izložbu, dok je priliku da događaj proglasi otvorenim dobio dožupan Istarske županije Fabrizio Radin. Otvorenje izložbe uveličao je mješoviti zbor Zajednice Talijana iz Pirana koja nosi Tartinijevo ime i Društvo za njegovanje Tartinijeve ostavštine „Al tempo di Tartini“, također iz Pirana čiji su se članovi i članice su se predstavili i živopisnim kostimima iz 18. stoljeća, a u njihovo ime obratila se voditeljica Daniela Sorgo.

Ovom izložbom su, kako ističe Juri, spojena dva kraja istarskog poluotoka i premošćene granice koje politika postavlja, a i Tartini je svojevremeno bio protagonist tog povezivanja. Tartini je bio poznat kao „Maestro delle nazioni“ (što bi se doslovno moglo prevesti kao „Učitelj nacija“) s obzirom da su njegovi učenici dolazili iz svih krajeva Europe.

Izložba u Puli je sastavljena od dvije izložbe od kojih je jedna bila otvorena u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, a predstavlja Tartinijev život i rad, mjesta koja je posjetio, i neke njegove rekvizite, a druga u Piranu i bila je otvorena prošle godine povodom postavljanja spomenika Tartiniju u Piranu, a u tom projektu surađivali su svi gradovi u Istri pa je priređena velika proslava.

U Puli se tako može između ostalog vidjeti replika Tartinijeve posmrtne maske jer se original čuva u muzeju u Piranu gdje se čuva i njegova originalna violina, ali zato su tu neki originalni dokumenti, partiture, originalna kutija za violinu kao i bista te crtač za crtovlje.

Osim ove izložbe, kulturna suradnja će se na Kaštelu nastaviti pa se za kolovoz priprema koncert klasične glazbe na kojem će nastupiti međunarodni trio. (M. RADIĆ)




Podijeli: Facebook Twiter