Madrid: Više tisuća prosvjednika za dostojanstvo

(AFP
(AFP

Tisuće ljudi sudjelovale su u subotu u Madridu u "prosvjedu za dostojanstvo" kojim upozoravaju na posljedice stroge štednje nametnute Španjolskoj, a to iskazivanje nezadovoljstva dogodilo se dan prije regionalnih izbora u Andaluziji koji će biti prvi velik ispit nezadovoljstva građana sadašnjom vladom.

"Kruh, zaposlenje, krov i dostojanstvo" pisalo je na transparentu prosvjednika na čelu kolone koja se kretala avenijom Alfonso XII. blizu velikog parka Retiro.

Prosvjednici su upozoravali na posljedice politike štednje zbog kojih su provedena velika rezanja u proračunu za obrazovanje, u sektoru javnog zdravstva i socijalne pomoći.

Smatra se da da je gotovo 150 milijardi eura srezano u tri godine između 2012. i 2014.

Prvi veliki prosvjed za dostojanstvo bio je održan 22. ožujka 2014. godine.

Na prosvjed u Madridu stizali su Španjolci iz cijele zemlje koja je uspjela obnoviti gospodarski rast, no stopa nezaposlenosti i dalje je izuzetno visoka, 23,7 posto, a najviše pogađa mlade ljude u dobi od 16 i 25 godina.

Neki su prosvjednici stizali u prijestolnicu pješice nakon višednevna hodanja, a drugi autobusima, poput Antonia Colemenara (41) iz Sevilje, grada iz južne pokrajine Andaluzije, najnaseljenije regije Španjolske koja je uporište socijalističke stranke gdje će se u nedjelju održati prijevremeni regionalni izbori.

"Stigao sam iz Andaluzije autobusom s još 55 osoba. Ovo je dan kada potražujemo naša prava", rekao je Colmenar i najavio da će glasati za "Ciudadanos" ili "Podemos", a to su stranka desnog centra, odnosno stranka radikalne ljevice koje prijete dvostranačju koje je na snazi u Španjolskoj više od 30 godina.

Andaluzija je prva regija koja izlazi na biralište, a u svibnju na red dolaze i stanovnici drugih regija, da bi sve kulminiralo krajem godine parlamentarnim izborima u Španjolskoj koju pobornici bolnih rezova uzdižu kao primjer europskog gospodarskog oporavka.

Pa ipak, građani i dalje osjećaju posljedice recesije koja je BDP smanjila za oko 7 posto od 2008. do 2013., gurnuvši mnoge u siromaštvo.

Španjolska politička scena – dvostranačje desnog i lijevog centra – izgrađeno po završetku Francove diktature krajem 1970-ih sada je ugroženo nadirućim pokretom ogorčenih građana u strankama kao Podemos i Ciudadanos.

Slična je ogorčenost prije dva mjeseca donijela u Grčkoj pobjedu Sirizi.

U masi prosvjednika vijorile su se republikanske i zastave Andaluzije, sindikata, lijevo orijentiranih stranaka te Čilea, kao i zastave s likom Che Guevarre.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter