Madrid pod pritiskom da odbije rusku flotu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Španjolska je u srijedu pod pritiskom svojih saveznica da povuče dozvolu ruskim vojnim brodovima, na putu prema Siriji, za pristajanje u luci Ceuti radi opskrbe gorivom.

"Razmatramo zadnje zahtjeve za pristajanje u svjetlu informacija koje dobivamo od naših saveznika i ruskih vlasti", objavilo je španjolsko ministarstvo vanjskih poslova.

To priopćenje potvrđuje informacije prema kojima su se neki ruski vojni brodovi trebali opskrbiti u Ceuti, španjolskoj enklavi na marokanskom teritoriju nasuprot Gibraltara.

Ministarstvo dodaje da ruski brodovi godinama pristaju u španjolskim lukama i da se svako pristajanje razmatra pojedinačno, vodeći računa prvenstveno o sigurnosti okoliša, grada i stanovnika.

Rusija je objavila sredinom listopada da njezin nosač zrakoplova Admiral Kuznjecov i pratnja plove prema Siriji, s borbenim zrakoplovima i helikopterima, u pojačanje ruskoj vojnoj nazočnosti u tom području.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u utorak je izrazio zabrinutost zbog mogućeg sudjelovanja tih snaga u bombardiranjima u Siriji i kazao je da je NATO izrazio zabrinutost svojim članicama uključujući Madridu.

"Zabrinuti smo zbog moguće upotrebe te flote u pojačavanju napada na civile u Alepu", rekao je Stoltenberg. "Sve su saveznice upoznate s našim stajalištima".

Velika Britanija je bila izravna i objavila je da je London "izrazio zabrinutost španjolskoj vladi u vezi dobrodošlice koju izražava ruskoj mornarici", rekao je u utorak navečer jedan britanski dužnosnik.

Predsjednik liberalne skupine u europskom parlamentu Guy Verhofstadt je reagirao na društvenoj mreži Twitter i poručio da je skandalozno da Španjolska, članica NATO-a i EU-a, dozvoljava ruskoj floti da napuni gorivo i primi tehničku pomoć.  "Španjolska je potpisala izjavu EU-a o ruskim ratnim zločinima u Alepu prošlog tjedna - danas pomaže u opskrbi goriva flote koja je na putu da počini nove zločine. Vi to ozbiljno?"

NATO prati flotu od osam brodova koja je na putu za istočni Mediteran gdje bi, prema pretpostavkama saveza, trebala sudjelovati u napadima na pobunjenike u sjeverozapadnoj Siriji u studenome.

Britanski ministar obrane Michael Fallon kazao je u Bruxellesu kako bi London bio "iznimno zabrinut kad bi ijedna članica NATO razmatrala pomaganje ruskim nosačima koji bi na kraju mogli sudjelovati u bombardiranju civila... Upravo suprotno NATO bi trebao ostati jedinstven".

Rusija se po ovom pitanju još nije oglasila.

Španjolska je prije nekoliko tjedana odobrila pristajanje tri ruska vojna broda  u Ceuti, prema listu El Pais koji prenosi, pozivajući se na španjolske diplomatske izvore, da bi se ta dozvola mogla povući ukoliko se utvrdi da su tri broda dio flote koja je na putu za Siriju.

Nije još jasno hoće li neki od ruskih brodova iz flote pristati u Ceuti jer je dio flote već prošao pokraj Ceute bez pristajanja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter