Madrid Kataloncima nudi razgovor, referendum ne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Španjolski premijer Mariano Rajoy je ponudio održati razgovore s Katalonijom no nije naznačio da bi toj bogatoj sjeverozapadnoj španjolskoj regiji mogao dopustiti i glasovanje o nevisnosti.

Ponuda za razgovore poslana je čelniku regionalne vlade Katalonije Arturu Masu samo tri dana nakon što su stotine tisuća Katalonaca formirale 400 kilometara dug ljudski lanac tražeći referendum za neovisnost.

Sve brojniji pozivi na otcjepljenje od Španjolske u regiji od 7,5 milijuna stanovnika stvaraju dodatan pritisak na Rajoya koji se već zatekao u korupcijskom skandalu dok nastoji zemlju izvući iz recesije.

"Uvjeren sam u izvanrednu važnost Katalonije za Španjolsku i u bogatsvo, pluralitet i jedinstvenost katalonskog društva", rekao je Rajoy u pismu. "Također vjerujem da se naše veze ne mogu raskinuti bez visoke gospodarske, političke i društvene cijene".

"I, naravno, želim prenijeti snažno uvjerenje svoje vlade da moramo raditi zajedno kako bi osnažili te veze i izbjeći sukobljavanje", dodao je. Rajoy nije pobliže naveo koja bi pitanja bila dio predloženih razgovora. U prošlosti je izjavljivao da bi glasovanje o nevisnosti Katalonije bilo neustavno i obećao ga sudski blokirati.

Iako u pismu nije izravno spomenuo referendum njegov je ured rekao da Rajoyevo stajalište ostaje nepromijenjeno.

Mas je ranije ovoga tjedna rekao da bi bio spreman pregovarati o novom poreznom režimu povoljnijem za regiju ali je ustrajao na stavu da to ne bilo dovoljno i da se glasovanje treba održati. On je zaprijetio da će sazvati prijevremene izbore i iskoristiti ih kao plebiscit o otcjepljenju ako Rajoy uporabi sudove kako bi blokirao referendum. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter