Madonna se u Moskvi zauzela za Pussy Riot

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američka pop diva Madonna u utorak je na koncertu u Moskvi poručila publici da se moli da članice ženskog punk benda Pussy Riot iziđu na slobodu.

Članicama grupe Pussy Riot - Nadeždi Tolokonjikovoj (22), Ekaterini Samucevič (29) i Mariji Aljohinoj (24) u Moskvi se sudi za huliganstvo i poticanje na vjersku mržnju zbog toga što su u veljači u crkvi Krista Spasitelja u Moskvi otpjevale "prosvjednu molitvu" protiv predsjednika Putina. Od tada su u pritvoru, a državni je tužitelj za njih je u utorak zatražio trogodišnje zatvorske kazne.

Madonna je na koncertu u Moskvi te tri djevojke nazvala hrabrima i rekla da su zbog te hrabrosti platile cijenu. "Zaslužuju biti slobodne. Molim se za njihovu slobodu", poručila je Madonna obožavateljima, dodavši kako bi svatko trebao imati pravo na slobodu izražavanja.

Tri glazbenice uhićene su i već su gotovo pet mjeseci u pritvoru nakon što su se u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi, glavnom hramu Ruske pravoslavne crkve, maskirane popele na oltar i izvele glazbenu "punk molitvu" pod nazivom "Marijo, majko Božja, otjeraj Putina".

Prosvjedni performans Pussy Riot imao je za cilj istaknuti bliske veze između Ruske pravoslavne crkve i bivšeg agenta KGB-a Putina, tadašnjeg premijera, čiju je kampanju za predsjedničke izbore u ožujku otvoreno podupirao patrijarh Kiril.

Europska unija izrazila je u utorak "zabrinutost" zbog uvjeta pritvora u kojemu borave tri članice ruske punk skupine Pussy Riot i zbog zastrašivanja branitelja tih mladih žena, a prije Madonne njihov izlazak na slobodu zatražili su i drugi poznati svjetski glazbenici, među kojima Pete Townshend, Pet Shop Boys, Jarvis Cocker, Alex Kapranos i Johnny Marr. (Hina/AFP) 


Podijeli: Facebook Twiter