Madoffu 150 godina zatvora!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Savezni sud u New Yorku u ponedjeljak je osudio Bernarda Madoffa na 150 godina zatvora zbog odgovornosti za vodenje najvece financijske piramide u povijesti, u koju je bilo uloženo gotovo 65 milijardi dolara.

Sudac Denny Chin izrekao je najvecu kaznu koju je na raspravi o visini kazne tražilo tužiteljstvo - 150 godina za 71-godišnjeg Madoffa, bivšeg direktora burze tehnoloških dionica Nasdaq.

Madoffovi branitelji predložili su kaznu od 12 godina zatvora.

Prema podacima utvrdenim u sudskom postupku, Madoff je tijekom 15 godina vodio investicijski fond "Bernard L Madoff Investment Securities LLC", u koji je 13.555 investitora uložilo 64,8 milijardi dolara.

Fond nije ulagao svoja sredstva na tržištu, vec ih je držao na racunima u banci i djelovao je kao financijska piramida, ili tzv. Ponzi schema, pri cemu su potraživanja starih ulagaca isplacivana iz sredstava novih ulagaca.

Neto gubici koje je pretrpio 1.341 vlasnik racuna kod Madoffa od prosinca 1995. iznose 13 milijardi dolara, a mnoge institucije i privatni ulagaci izgubili su cijelu imovinu.

Stecajni suci su za namiru žrtava Madoffa do sada prikupili 1,225 milijardi dolara. Na ime odštete, Madoffovim je ulagacima do 23. lipnja obecana isplata predujma u visini od 188 milijuna dolara.

Madoff je uhicen krajem 2008. nakon što je priznao svojim sinovima da je tajnoviti posao investicijskog konzaltinga bila "velika laž".

Priznao je krivnju za prijevaru s vrijednosnicama i druge optužbe u ožujku ove godine, otkada je u pritvoru.

Madoff se u ponedjeljak na sudu ispricao svojoj obitelji i žrtvama svoje prijevare, rekavši da ce "živjeti s tom boli, tom mukom, do kraja života".


Podijeli: Facebook Twiter