Madarskom predsjedniku oduzet doktorat-plagijat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Madarski predsjednik Pal Schmitt u cetvrtrak je ostao bez doktorata, pošto je višemjesecno natezanje oko mogucega plagijata naškodilo ugledu njegova ureda, a culi su se i pozivi da podnese ostavku.

Njegov je položaj uglavnom ceremonijalan, ali ostvario je i odredenu ulogu u korist svoga saveznika premijera Viktora Orbana jer je potpisao sporne reforme poput retroaktivnoga oporezivanja i uzimanja 14 milijarda dolara iz mirovinskih fondova, a da nijednom nije iskoristio pravo veta.

Odluka budimpeštanskoga sveucilišta Semmelweisa da Schmittu oduzme doktorat pljuska je i Orbanu koji ga je 2010. uoci parlamentarnoga imenovanja na petogodišnji mandat opisao kao najpogodnijega kandidata.

Schmitt, 69-godišnji dvostruki osvajac zlatne olimpijske medalje u macevanju, tvrdi da nije kriv, a optužbe ne prestaju otkako je novinski portal hvg.hu u sijecnju objavio da su veliki dijelovi njegove doktorske disertacije iz 1992. prepisani od drugih autora bez navodenja izvora.

Semmelweis je proveo vlastitu istragu i oduzeo Schmittu naslov uz obrazloženje da disertacija ne udovoljava znanstvenim i etickim standardima, objavila je madarska novinska agencija MTI.


Podijeli: Facebook Twiter