Madarski umjetnik darovao sliku crkvi u Pomeru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Transcedentalni prikaz golgote s križem bez tijela mrtvog Krista slika je koja ce od sada krasiti jedan od zidova u župnoj crkvi Pohodenja Marijina u Pomeru. Dar je to poznatog madarskog slikara Mihalya Szeverenyija, velikog prijatelja pomerskog Salona pod hrastom i njegovog osnivaca dr. Ante Mihovilovica, a svecana primopredaja slike održana je u subotu.

- Kada sam jednom prilikom posjetio Szeverenyijev rodni grad u Madarskoj i vidio veliku oltarnu sliku koja krasi njihovu crkvu, a koju je napravio upravo Mihaly, ostao sam osupnut i zamolio ga da naslika jednu sliku i za našu crkvu, što je on rado prihvatio. I on je još jednom uspio svoj talent pretociti u nešto zaista predivno, rekao je Mihovilovic.

Slika radena akrilom u stilu lirske apstrakcije prikazuje samo platno koji je Isus nosio oko struka koje vijori na vjetru sa križa na kojem više nema Kristovog tijela, a dodatnu pozitivnu simboliku promatracu prenosi i svjetlost iza križa koja isijava iz okolnih jarko crvenih boja.

Svoje oduševljenje djelom nije krio ni predsjednik crkvenog odbora Renato Cukon koji je preuzeo dar umjesto odsutnog pomerskog župnika i nekoliko se puta iskreno zahvalio umjetniku. Ovaj je dar još jedan od plodova djelovanja udruge likovnih stvaratelja Salon pod hrastom koju je prije 12 godina osnovao dr. Ante Mihovilovic u Pomeru, a koja je do danas prerasla u medunarodni skup likovnih umjetnika koji svake godine na osam dana u sprnju pohode Pomer i u likovnoj koloniji stvaraju nova umjetnicka djela. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter