Mađarski sud odbio izručenje Hernadija Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sud u Budimpešti odbio je u ponedjeljak hrvatski zahtjev za uhićenjem predsjednika uprave mađarske naftne tvrtke MOL Zsolta Hernadija.

U kratkom obrazloženju, sud je pojasnio da je zahtjev izdan u slučaju što ga je mađarsko državno odvjetništvo ranije istraživalo i odlučilo zaključiti postupak budući da u njemu nije pronašlo elemente kaznenog djela. To znači da se hrvatski zahtjev ne može provesti, priopćio je sud.

Nadležni sudac dodao je da je ta odluka važeća samo unutar mađarskih granica i ne tiče se nadležnosti drugih zemalja.

Na tu odluku mađarskog suda nije moguća žalba.

Hrvatska je prošlog tjedna izdala međunarodnu tjeralicu i europski uhidbeni nalog za Hernadijem, uz obrazloženje da je šef MOL-a osumnjičen za davanje mita bivšem predsjedniku hrvatske Vlade Ivi Sanaderu za upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj tvrtki INI.

Nemogućnost šefa MOL-a Zsolta Hernadija da putuje u inozemstvo zbog hrvatske tjeralice nezgodna je za njega i donekle za tvrtku, ali neće narušiti njegovu sposobnost da vodi MOL, objavio je u ponedjeljak MOL-ov ured za informiranje.

"MOL-ova upravljačka struktura može se nositi sa svim pitanjima u ovoj izazovnoj situaciji", kaže Gyoengyi Janky iz MOL-ove službe za odnose s medijima. "Za g. Hernadija osobno bit će nezgodno što neće moći putovati u inozemstvo dok se ovaj pravni slučaj ne riješi u našu korist", dodaje glasnogovornica MOL-a, "i možda će poremetiti neke protokolarne obveze, ali neće ugroziti njegovu sposobnost da upravlja grupom kao predsjednik uprave i glavni izvršni direktor", dodaje.

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić nije htio komentirati odluku mađarskog suda da odbije izručiti Hernadija, kao ni hrvatsko državno odvjetništvo. (Hina/MTI)


Podijeli: Facebook Twiter