Madarski novinari štrajkaju gladu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mala skupina televizijskih urednika ulogorila se ispred zgrade madarske javne televizije i štrajka gladu prosvjedujuci zbog, kako kažu, raširenog vladinog manipuliranja vijestima.

Madarska televizija i vlada optužbe odbacuju ali je ovaj spor premijeru Viktoru Orbanu s desnog centra donio nove kritike nakon što je uveo zakon za koji kriticari kažu da ogranicava neovisnost medija i slobodu izražavanja.

Zakon o medijima, koji je podržala vladina dvotrecinska vecina u parlamentu, tražio je od medija da osiguraju uravnoteženo izvještavanje i da se registriraju kod državnih vlasti. Zakon je izazvao kritike u Europi te je izmijenjen nakon što je Europska komisija zaprijetila poduzeti pravne korake.

No sadašnji i bivši urednici madarske javne radio-televizije agenciji Reuters su rekli da vlada još uvijek može manipulirati sadržajem vijesti te da to rutinski i cini.

"Dobijali smo upute o ocekivanjima od bilo koje price, što ona mora sugerirati", rekao je Norbert Fekete, bivši urednik vecernjih vijesti koji je otpušten u srpnju. "Stalna pojava je bio pritisak da se prethodna socijalisticka vlada prikazuje u negativnom svjetlu. A u ovom se režimu dešavaju samo dobre stvari".

Štrajk gladu je pokrenuo navodni pokušaj da se iz svih informativnih programa izbaci bivši predsjednik madarskog Vrhovnog suda Zoltan Lomnici kojega je imenovala prethodna socijalisticka vlada. Urednicima je naloženo da ga ne intervjuiraju i prikazuju na ekranima, cak i da zamagljuju njegovu sliku, rekli su urednici lokalnim medijima.

"Od demokratske tranzicije sve su vlade pokušavale utjecati na vijesti", rekao je celnik sindikata televizijskih djelatnika Balazs Nagy Navarro. "No ovi ljudi prelaze sve granice. Iskrivljuju, lažiraju informaciju. Ovaj slucaj Lomnici samo je vrh ledenog brijega", rekao je Navarro koji je štrajk gladu poceo 10. prosinca s nekoliko kolega.

Jedan madarski strucnjak za medije, sveucilišni profesor Peter Molnar, rekao je da je za stanje kriv novi zakon o medijima jer je za primjenu regulacije medija odredio savjet politicki imenovanih osoba koje zažmire kada se vlada uplice u izvještavanje. "Sadašnji zakon omogucuje dvotrecinskoj vladajucoj vecini ekskluzivan nadzor nad medijima. To neovisnot cini nemogucom", rekao je Molnar.


Podijeli: Facebook Twiter