Mađarski film "Saulov sin" pobjednik ZFF-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mađarski film »Saulov sin« Laszla Nemesa osvojio je Zlatna kolica u kategoriji dugometražnog igranog filma ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala (ZFF), kao »izuzetno dirljiv film i remek-djelo«, objavljeno je u subotu na konferenciji za novinare.

Pobjednički film, koji će dobiti i četiri tisuće eura, prikazuje pripadnika jedinice židovskih zatvorenika u nacističkom logoru zaduženog za odvođenje u plinske komore i paljenje leševa, koji u neljudskim okolnostima nastoji ostati čovjek.

»To je intenzivan film s humanom porukom koji vam ulazi u sustav i stvara snažno fizičko iskustvo, a to je kvaliteta koja se rijetko viđa u filmovima«, rekao je za Hinu Christoph Thoke, uz Levana Koguashvilija i Jessicu Woodworth član žirija za dugometražni film.

»Film pokazuje da se i nakon pedesetak godina filmova o nacističkim zločinima nad Židovima ta tema može obraditi na novi način, ovdje je kamera uvijek blizu glavnog lika, on je u fokusu, a ostalo je mutno zbog čega stvarate vlastite slike i još snažnije impresije«, istaknuo je Thoke.

Istaknuo je visoku kvalitetu filmova u konkurenciji 13. ZFF-a zbog čega je, kaže, žiri odlučivao duže nego inače. »Bilo nam je teško izabrati najboljeg, no istovremeno smo zadovoljni jer smo gledati pobjednike prestižnih festivala i jako dobre filmove«, ustvrdio je.

Thoke ima puno iskustva sa svjetskim festivalima, no kaže da će mu prvi posjet Zagrebu ostati u lijepom sjećanju. »Festival je izvrsno organiziran, ima odličan fokus i održava se na lijepoj lokaciji zbog čega možete dobiti dobar dojam o gradu i njegovim ljudima«, napomenuo je.

Posebna priznanja u kategoriji dugometražnog filma dobili su danski film »Rat« Tobiasa Lindholma, koji »savršeno prikazuje složene moralne probleme našeg vremena« i australskom filmu »Tanna« Bentleya Deana i Martina Butlera, »snažnom i prekrasnom pripovijedanju drevne priče«, koji je nastao prema istinitim događajima o zabranjenoj ljubavi, smještenoj na izolirani otok Tanna, čiji stanovnici glume u filmu iako dotad nikad nisu vidjeli kameru

U kratkometražnom programu, Zlatna kolica i tisuću eura osvojio je francuski film »Nekoliko sekundi« Nore El Hourch, smješten u pariški dom za nezbrinutu djecu.

''Nekoliko sekundi je dojmljiv, naturalistički i beskompromisni prikaz žene u okrutnim situacijama. Sirov, snažan i hrabar. Dokumentaristički pristup u najboljem izdanju'', istaknuli su u obrazloženju članovi žirija te kategorije, Andrei Cretulescu, Sata Cissokho i Sonja Tarokić.

Posebno priznanje za kratki metar dodijeljeno je nizozemskom filmu »Nemir« Ene Sendijarević, o djevojci koja istražuje strani svijet svojih posvojitelja, kao »filmu tihe snage, smirenog ozračja i izvrsnih izvedbi dvoje mladih glumaca«.

U programu »Kockice«, posvećenom domaćim ostvarenjima, Zlatna kolica i deset tisuća kuna osvojio je film »Zvjerka« Daine Oniunas-Pusić, »odvažan, originalan i provokativan film koji najavljuje dolazak talentirane autorice«.

Posebno priznanje »Kockica« pripalo je filmovima »Nas dva« Andrije Mardešića, koji žiri opisuje kao »profinjenu i univerzalnu priču koja osvaja iskrenošću i humorom«, te »Piknik« Jure Pavlovića jer »donosi svjež pristup klasičnoj priči te je dirljiv i snažan u svojoj jednostavnosti«.

Najboljim u programu PLUS, posvećenom mladim gledateljima koj je od ove godine natjecateljski, proglašen je nizozemski film »Princ« Sama de Jonga koji, istaknuo je mladi žiri, s prikazom društvenog neprihvaćanja potiče gledatelja da ostvari svoje snove bez obzira na prepreke.

HT-ovu nagradu publike osvojio je francuski film »Novi klinac« u režiji Rudija Rosenberga, s prosječnom ocjenom 4,8.

Direktor ZFF-a ocijenio je ovogodišnje izdanje festivala uspješnim. »Promjene s terminom i dužinom trajanja koje smo uveli pokazale su se kao dobar potez, jako smo zadovoljni i zahvalni publici koja je dolazila na festival, a konačan broj gledatelja objavit ćemo nakon što se održe današnje i sutrašnje projekcije«, rekao je.

Iako se festival službeno zatvara večeras dodjelom nagradam i u nedjelju će prikazati odabrane filmove s ovogodišnjeg izdanja, te finaliste LUX nagrade Europskog parlamenta.

Izbor od 111 filmova prikazanih u 12 programa već se prikazuje u Rijeci i Varaždinu, a potom će gostovati i u Čakovcu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter