Mađarska želi na sudu poništiti plan europske podjele migranata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mađarski zastupnici će za nekoliko tjedana odlučiti hoće li kao što želi vladina većina Viktora Orbana pokrenuti sudsku akciju protiv kvota Europske unije o raspodjeli  izbjeglica među državama.

Fidesz premijera Orbana je predao u petak tekst zakona koji zadržava tvrdu liniju u pogledu migracijske krize, rekao je zastupnik Fidesza Gergely Gulyas. Zastupnici će se izjasniti o tom zakonu početkom prosinca.

Raspodjela 160.000 izbjeglica među zemljama članicama EU-a dogovorena je na europskom summitu, a odbacilo ju je nekoliko zemalja istočne Europe, među kojima i Mađarska. Rumunjska, Slovačka i Češka joj se protive.

Taj plan "premještanja je neprimjenjiv" i u suprotnosti s pravilima EU-a jer zaobilazi državne parlamente, rekao je Gulyas na konferenciji za novinare.

Europski partneri kritiziraju Mađarsku jer je zatvorila svoju granicu s Hrvatskom i sa Srbijom za migrante postavljanjem bodljikave žice. Budimpešta navodi da je spremna isto napraviti i na granici s Rumunjskom.

Nakon zatvaranja granice sredinom listopada, zemlja je presjekla put migrantima. Njih je 400.000 od početka godine prešlo njezinim teritorijem u smjeru zapadne i sjeverne Europe, a sada prelaze preko Slovenije.

Vlada Viktora Orbana tvrdi da se zalaže za tvrdu liniju, čija se privlačnost širi nakon izjava austrijskih i slovenskih političara koji najavljuju da će strože kontrolirati ulazak izbjeglica. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter