Mađarska: Veliki prosvjed protiv krajnje desnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 10 tisuća Mađara prosvjedovalo je u nedjelju protiv krajnje desne oporbene stranke Jobbika, nakon što je jedan od njihovih zastupnika izazvao zgražanje i sjećanje na nacizam izjavom da bi "Židove trebalo popisati". 

Skup ispred mađarskog parlamenta u Budimpešti okupio je zajedno čelnike vladajuće i oporbenih stranaka, u iznimno rijetkom iskazivanju jedinstva na duboko podijeljenoj mađarskoj političkoj sceni. 

"Ne možemo dopustiti da se ponavljaju stvari koje pripadaju najcrnjim stranicama povijesti", kazao je okupljenima Antal Rogan, čelnik kluba zastupnika vladajućeg Fidesza. Mnoštvo ljudi, okupljeno unatoč velikoj hladnoći, mahalo je mađarskim zastavama i tražili su ostavku Jobbikova zastupnika Martona Gyongyosija.

Gyongyosi je u ponedjeljak, nakon parlamentarne debate o sukobima u Gazi, rekao kako bi sada bilo "pravo vrijeme" da se popišu svi ljudi židovska podrijetla koji u zemlji predstavljaju rizik za nacionalnu sigurnost. Poslije se ispričao i kazao da je pogrešno shvaćen, objasnivši da je mislio samo na one Mađare koji imaju izraelsko državljanstvo, a sjede u mađarskoj vladi ili parlamentu. 

Jobbik ima 44 od 386 zastupnika u mađarskom parlamentu i treća je najjača stranka u zemlji. (Hina, REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter