Mađarska: Stotine izbjeglica blokirano na kolodvoru Keleti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mađarska je u utorak ponovno otvorila kolodvor Keleti u Budimpešti, ali ne dopušta ulazak stotinama izbjeglica koje se nalaze izvan zgrade tražeći da im se dopusti nastavak puta prema zemljama zapadne Europe, prenose agencije.

Kako javlja agencija MTI, stotine izbjeglica prosvjeduju ispred kolodvora izvikujući »Njemačka, Njemačka« i traže da im se omogući odlazak u tu zemlju.

Kolodvor je u utorak ujutro bio zatvoren za promet na nekoliko sati, a mađarska policija blokirala je glavni ulaz i naredila ljudima da napuste perone, među kojima je bilo i nekoliko stotina izbjeglica, uglavnom s Bliskog istoka. Oni već tjednima putuju kroz Makedoniju i Srbiju pokušavajući se preko Mađarske, koja je u schengenskom prostoru, domoći bogatijih zemalja Europske unije.

Tri tisuće šesto pedeset izbjeglica koji su vlakom krenuli iz Budimpešte stigli su u ponedjeljak u Beč, što je ovogodišnji rekord u jednom danu, priopćila je u utorak austrijska policija.

Mađarske vlasti su u ponedjeljak odobrile polazak izbjeglica vlakom, premda mnogi od njih nisu imali vizu. »Sada provjeravamo koliko ih traži azil«, rekao za AFP glasnogovornik austrijske policije Patrick Maierhofer.

Mađarske vlasti nisu dopuštale odlazak tih izbjeglica koji su danima boravili u improviziranim logorima na budimpeštanskim željezničkim kolodvorima, ali su na koncu odlučile pustiti ih.

Velik broj ih je noć na utorak proveo na bečkom kolodvoru Westbanhofu, nadajući se da će moći nastaviti put u Njemačku koja je prošlog tjedna ublažila uvjete za odobravanje izbjegličkog statusa Sirijcima koji bježe iz domovine.

Drugi izbjeglice, većinom bez vize, ukrcali su se u ponedjeljak u vlak za Salzburg, u Austriji, a neki su se uputili u Muenchen, na jugu Njemačke.

Taj vlak iz Budimpešte s četiristotinjak izbjeglica stigao je u ponedjeljak navečer u Bavarsku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter