Mađarska spremna poslati plin prema Ukrajini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mađarska je spremna poslati plin u Ukrajinu, a ima i tehničke mogućnosti za to, rekao je u četvrtak ministar vanjskih poslova Janos Martonyi.

Nakon njegova susreta s Danilom Lubkivskim, zamjenikom ukrajinskoga ministra vanjskih poslova, mađarsko je ministarstvo priopćilo da Mađarska odlučno podupire ukrajinski teritorijalni suverenitet, objavila je mađarska agencija MTI.

Na tome sastanku Martonyi je potvrdio da je, kao susjedna zemlja, Ukrajina važan mađarski partner još od osamostaljenja. Mađarska podupire sve što ukrajinska vlada poduzima radi stabiliziranja stanja u zemlji i naglašava kako je ruska aneksija Krima nelegitimna i nelegalna, kaže se u priopćenju.

Martonyi je izrazio zabrinutost zbog razvoja događaja na ukrajinskome istoku u zadnjih nekoliko dana. Ponovio je poruku koju su šefovi država Europske unije izrekli u brojnim prigodama, da bi eskalacija sukoba mogla dovesti do teških posljedica i po odnose EU-a i Rusije.

Martonyi je rekao da mađarska vlada osjeća odgovornost prema Mađarima na zapadu Ukrajine, osobito kad je u pitanju njihova sigurnost.

Lubkivski je izrazio ukrajinsku zahvalnost na mađarskoj "nepokolebljivoj poziciji u vezi s Ukrajinom". Dodao je da će se, kad se budu pripremali propisi o upotrebi manjinskih jezika, paziti da se primijene sve europske norme.

U četvrtak je ruska novinska agencija Itar-Tass objavila kako je predsjednik Vladimir Putin poslao pismo čelnicima zemalja koje kupuju ruski plin i u pismu ih obavijestio o kritičnoj situaciji koja je nastupila zato zbog ukrajinskoga duga, kao i o teškim posljedicama koje bi to stanje moglo imati na odnose EU-a i Rusije.

U srijedu je Putin nakon razgovora s članovima vlade rekao kako Ukrajina Rusiji duguje 16,6 milijardi dolara, od čega je 2,238 milijardi dug povezan s plinom.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter