Madarska skrece oštro u desno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Madarski zastupnici su u petak usvojili nekoliko spornih zakona, cija je najava izazvala zabrinute reakcije iz inozemstva, ukljucujuci i one celnika Europske unije i americke državne tajnice Hillary Clinton. Zbog promjena poslovnika parlamenta oporba je najavila prosvjede.

Konzervativan vlada premijera Viktora Orbana je u petak potvrdila sporni zakon o središnjoj banci, jako kritiziran u inozemstvu. Zakon povecava utjecaj konzervativne vlade premijera Viktora Orbana na tu instituciju koja bi trebala biti neovisna. Zakon je usvojen unatoc kritikama Europske unije, Europske središnje banke (ECB) i MMF-a, koji su zbog toga prekinuli pregovore s Orbanom o novoj financijskoj pomoci od 15 do 20 milijardi eura.

Zakonom o reformi Narodne banke, guverner Narodne banke ostaje bez prava izbora svojih zamjenika, ciji se broj povecava s dva na tri, i koje ce ubuduce imenovati predsjednik vlade. Monetarno vijece banke, koje odlucuje o politici kamatnih stopa, povecat ce se sa sedam na devet clanova. Dvoje novih vanjskih clanova, kao i drugih cetvero, imenovat ce parlament, dakle Fidesz.

Potvrden je i restriktivni zakon o religijama, koji priznaje samo 14 vjerskih zajednica, umjesto ranijih 300. Službeno priznanje otvara za tih 14 vjerskih zajednica pravo na državne subvencije.

Stranka Fidesz madarskog premijera usvojila je u parlamentu i promjenu Ustava koji retroaktivno Socijalisticku stranku MSZP proglašava odgovornom za zlocine koje je pocinila bivša komunisticka stranka iz koje je nastala. Od 1. sijecnja 2012. kada na snagu stupi novi Ustav, kao legalni nasljednik, MSZP (Socijalisticka stranka), pobjednica na tri demokratska izbora 1994. 2002. i 2006. ce kao legalna nasljednica biti kriva za zlocine bivšeg komunistickog režima, prema ustavnom zakonu usvojenom dvotrecinskom vecinom Fidesza u parlamentu.

Zakonom ce se mirovine nekolicine preživjelih bivših komunistickih celnika smanjiti, ili cak i potpuno ukinuti.Sastavljen je i dug popis zlocina komunistickog režima: poništenje mlade madarske demokracije na kraju Drugog svjetskog rata uz sovjetsku podršku, ubojstava gradana, zaduživanje nacije, prisilni rad i mucenja, diskriminacija na temelju porijekla, politickih uvjerenja i špijuniranja.

MSZP i njezina prethodnica Komunisticka stranka (Madarska Socijalisticka radnicka stranka - MSZMP) se takoder smatraju odgovornima za neuspjeh pobune 1956. i užas koje uslijedio. Socijalisticka stranka je nazvana "zlocinackom organizacijom".

Ironicno, nekoliko bivših clanova Komunisticke stranke su danas clanovi Fidesza, posebice dva bivša clana Centralnog komiteta Komunsiticke stranke, Matyas Szuros i Imre Pozsgay, koji su u petak bili pocasni gosti Fidesza u parlamentu.

U parlamentu je takoder usvojena promjena pravila parlamentarne rasprave, kojom se relativizira uloga oporbe, pa ce vecina Viktora Orbana moci promijeniti dnevni red i tako provesti zakone tijekom dva dana, ili jednog dana bez prave rasprave.

Stranke demokratske oprobe Socijalisti (MSZO), LMP (lijevo orijentirani zeleni) i DK (nova stranka bivšeg socijalistickog premijera Ferenca Gyurcsanyja) izašle su iz parlameta tijekom glasovanja i najavile su da ce se njihove aktivnosti u 2012. voditi na ulicama Budimpešte.

Glasnogovornik DK je rekao novinarima da ce "središte politickog života biti na ulicama umjesto u parlamentu, jer vlada neprestano daje loše odgovore na probleme u zemlji".


Podijeli: Facebook Twiter