Madarska postrožila kontrolu medija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Madarski je parlament u ponedjeljak usvojio kontroverzni zakon koji ce omoguciti strožu vladinu kontrolu medija. Zakon predvida osnivanje Nacionalne agencije za medije i komunikacije (NMHH), a vodecu ulogu u njoj imat ce ljudi blisku vladajucoj stranci Fidesz. Agencija ce moci kontrolirati vijesti u svim državnim medijima, a ima ovlasti izricati visoke novcane kazne privatnim medijima.

Desnicarski Fidesz na proljetnim je izborima uvjerljivo pobijedio i kontrolira dvije trecine madarskog parlamenta. Osim Fidesza, na tim je izborima velik uspjeh postigao i Jobbik, iliti Fidesz-hard, profašisticka stranka koju je prakticno osnovao i financirao Fidesz. Zakon je izglasan s 256 glasova za i samo 87 protiv.

Usvajanje ovog zakona sigurno nece doprinijeti uljepšavanju lica Madarske, ionako teško nagriženog financijskom krizom i oštrim zaokretom udesno na proljetnim izborima, uoci njenog preuzimanja predsjedavanjem Europskom unijom 1. sijecnja sljedece godine.

Na novi je zakon odmah reagirao OESS ocijenivši da zakon ozbiljno ogranicava tiskane i internetske medije što je protivno standardima te organizacije. Osim regulatornih promjena, zakon predvida spajanje proizvodnje vijesti državnih medija, televizijskih, radijskih i nacionalne novinske agencije MTI, koje ce biti besplatno.

Madarska vlada smatra da zakon poštuje slobodu tiska, a sam je zakon odavno trebalo usvojiti kako bi se zastarjele propise uskladilo s novim tehnologijama. Madarski ministar vanjskih poslova Janos Mártony u Bruxellesu je izjavio da, kad je rijec o ugrožavanju medijskih sloboda, ne treba vjerovati glasinama.


Podijeli: Facebook Twiter