Mađarska ne dopušta ispitivanje Hernadija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mađarski državni odvjetnik negativno je odgovorio na zahtjev Hrvatske da pruži pravnu pomoć u istrazi čelnika naftne kompanije MOL-a Zsolta Hernadija, objavio je u ponedjeljak dnevnik Nepszabadsag.

Dnevni list Nepszabadsag doznao je da je državno odvjetništvo opet odbacilo zahtjev hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) da ispita predsjednika MOL-a kao osumnjičenika u slučaju navodnog podmićivanja bivšeg premijera Ive Sanadera, čime je MOL stekao većinska upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA-i.

Geza Fazekas, glasnogovornik mađarskog državnog odvjetnika, rekao je za novinsku agenciju MTI u ponedjeljak da je odgovor poslan mađarskom ministarstvu pravosuđa koji će ga proslijediti Hrvatskoj, ali nije otkrio što stoji u odgovoru. Prošli tjedan USKOK je pozvao Hernadija na saslušanje u Zagreb 25. rujna, piše Nepszabadsag. USKOK je 10. srpnja na svojoj internetskoj stranici objavio da nastavlja istragu protiv Hernadija, koja je bila prekinuta u prosincu 2012. zbog njegove nedostupnosti hrvatskim pravosudnim tijelima, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela davanja mita.

Prethodno su Mađari nekoliko puta odbili hrvatske zahtjeve da ga se sasluša. USKOK je u srpnju objavio da su se ulaskom Hrvatske 1. srpnja u EU stvorili uvjeti da Hernadi bude nazočan na sudskom ročištu vezanom uz spomenuti slučaj. MOL je odmah nakon najave USKOK-a 11. srpnja preko mađarske novinske agencije MTI priopćio kako i dalje smatra da su optužbe protiv Hernadija neutemeljene, što su, kako tvrde u mađarskoj kompaniji, potvrdili i međunarodni pravni stručnjaci, te da će kompanija u ovom slučaju i dalje nastaviti surađivati sa svim vlastima.

U studenome je Sanader zbog navodnog primanja mita od MOL-a u iznosu od pet milijuna eura nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora. USKOK je u svojoj optužnici tvrdio da je taj iznos dvostruko veći. Mađarski MOL je vlasnik 49,1 postotnog udjela u INA-i, dok hrvatska država ima udio od 44,84 posto.

Sutra počinju pregovori Vlade i MOL-a o Ini

Hrvatska Vlada i mađarski MOL u srijedu će započeti pregovore oko njihovih međusobnih odnosa u Ini, ali i budućnosti te naftne kompanije. Za prvi sastanak vjerojatno će tek iznijeti jedni drugima svoje zahtjeve, Vlada je svoje objavila javno usvajajući okvire za pregovore, a kakve će pozicije zauzeti Mađari dao je naslutiti Gyorgyj Mosonyij, predsjednik Nadzornog odbora Ine.

Vlada je u svojom dokumentu manje isticala želje za promjenama u upravljanju Inom, a više je MOL-u spočitavala loše rezultate poslovanja Ine i činjenicu da nije ispunio najavljena ulaganja iz Dioničarskog ugovora potpisanog još 2003. godine. Mosonyij pak i prije razgovora poručuje da se MOL upravljačkih prava neće odreći te da je spreman razgovarati tek o pitanju veta. Uz to Mađari ističu i svoj odštetni zahtjev od dvije milijarde kuna na ime gubitka koji je stvoren u Ini jer Vlada od nje po ugovoru nije preuzela plinski biznis.

Ako se Hernadi ne odzove pozivu DORH-a to će dodatno zakomplicirati same pregovore jer će u tom slučaju, ako je vjerovati dosadašnjim najavama, Hrvatska izdati europski uhidbeni nalog. (J. Ma./NL)
 


Podijeli: Facebook Twiter