Mađarska: Bivši dužnosnik uhićen zbog ratnog zločina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 Bivši mađarski komunistički dužnosnik Bela Biszku uhićen je u Budimpešti zbog uloge u represiji koja je uslijedila nakon pobune protiv SSSR-a 1956., priopćio je u ponedjeljak državni tužitelj.

"Bela Biszku uhićen je zbog ratnog zločina, u vezi s oružanom intervencijom u kojoj je ubijeno više osoba, a koja je uslijedila u razdoblju nakon pobune protiv Moskve 1956.", izjavio je novinarima glavni državni tužitelj Tibor Ibolya.

"Ako ga se proglasi krivim mogao bi dobiti doživotni zatvor", rekao je Ibolya. Bela Biszku, koji je ministar unutarnjih poslova bio između 1957.i 1961., u četvrtak obilježava 91 rođendan. Tužitelj je kazao da pritvor nije nužan, već da Biszku ne smije napuštati svoj dom.

Biszku je u razgovoru za televiziju 2010. izjavio da si ništa ne predbacuje te da je Imre Nagy, šef mađarske vlade kojeg su komunisti ubili 1958., "dobio što je zaslužio". Studenti su se 23. listopada 1956. pobunili protiv sovjetskog režima, a 4. studenog je pobuna u krvi ugušena sovjetskim tenkovima. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter