Madari prozvali Hrvatsku zbog necasnog trgovanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dan nakon što su mirovinski fondovi krenuli u veliku kupovinu Ininih dionica, jucer se oglasio MOL preko svog glasnogovornika porucujuci da je to trgovanje potencijalno - nelegalno.

"Trgovanje dionicama Ine na burzi manipulativna je, špekulativna i potencijalno nelegalna transakcija koju ce Hanfa, jer ima pravo ispitati svaku transakciju na burzi, poništiti ukoliko se dokaže da je nelegalna", rekao je MOL-ov glasnogovornik Domokos Szollár koji je iz Budimpešte došao malim dionicarima - koji se još predomišljaju hoce li, i kome prodati svoj udjel u Ini - poruciti da je kupovina unatrag dva dana, moguce, nelegalna i da svojom prodajom za 30 kuna više po dionici riskiraju.

Nije sve u novcu
- MOL-ova je ponuda cista, transparentna i europska, dok je ovo što se unatrag dva dana dogada na burzi netransparentno, necasno i neprijateljsko ponašanje, kazao je glasnogovornik madarske kompanije, koja ce u iducih tjedan dana direktno kontaktirati s 30.000 malih dionicara. Na upit zašto bi se netko odlucio dionice prodati za 30 kuna manje negoli se nudi na burzi, Szollár je odgovorio da nije uvijek sve u novcu.

- Nitko ne zna tko je iza ove kupovine na burzi i ciji se to novac troši te što ce se ubuduce s tim dionicama dogadati. To nije prava protuponuda MOL-u, vec skrivena manipulacija, porucio je glasnogovornik te je napomenuo da MOL s tim kupcima nece suradivati.

Na pitanje znaci li to da MOL prekida suradnju s Vladom, koja je s domacim mirovinskim fondovima neformalno dogovorila ovu kupnju, glasnogovornik je odgovorio da je suradnja s Vladom odlicna te da MOL-u nije poznato da dionice kupuju mirovinci.

- Ako iza ovoga stoje mirovinski fondovi, mene to jako cudi jer se oni moraju ponašati prema medunarodnim pravilima, moraju znati gdje ulažu sredstva namijenjena mirovinama gradana, kazao je Szollár.

Naglasio je da su pregovori Vlade i MOL-a o plinskom biznisu završeni i samo se ceka Vladina odluka o tome hoce li plinsko poslovanje preuzeti.

Raste nervoza

Ante Samodol, prvi covjek Hanfe, odgovara da ih MOL ne smije podsjecati na ono što moraju ciniti, jer se to može shvatiti kao pritisak. Zakon o Hanfi zabranjuje svaki oblik utjecaja na rad te agencije koji bi mogao dovesti u pitanje njenu samostalnost i neovisnost. Udruženo djelovanje u kupnji Ininih dionica, porucuju iz Hanfe, bilo bi okarakterizirano kao takvo da jedni kupuju dionice, a drugi ih prodaju da bi manipulirali cijenom i da sprecavaju druge da kupuju, što ne cine.

Burzovni rat izmedu Vlade i MOL-a, ocito, poprima nove razmjere, pa i MOL, koji se u kupovinu Ininih dionica na burzi ne može ukljuciti, postaje sve nervozniji. Na pitanje zašto se Hanfi nije požalio vec u utorak, kad je otvorena trgovina Ininim dionicama po cijeni 30 kuna vecoj od njihove, Szollár je jucer odgovorio da MOL ima puno povjerenje u Hanfu. "Cijena od 2.830 kuna je koordinirana, dogovorena", kazao je. Upitan pak hoce li MOL, u slucaju da se Hanfa ne odazove njegovim apelima, djelovati preko Madarske blokiranjem ulaska Hrvatske u EU, Szollár je odgovorio protupitanjem "kako bi to jedna kompanija mogla uciniti?".


Podijeli: Facebook Twiter