Mađari prosvjeduju da se Orban okrene Zapadu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko tisuća prosvjednika okupilo se u nedjelju ispred mađarskoga parlamenta i uoči posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel podsjetilo vladu Viktora Orbana na obveze prema zapadnim saveznicima.

Zapad sa sve većim nemirom prati kako se Fidesz, Orbanova stranka desnoga centra, približava Rusiji u trenutku kad u Ukrajini divlja sukob. Dva tjedna poslije posjeta Angele Merkel Budimpešti, u Mađarsku će doći i ruski predsjednik Vladimir Putin. Prosvjednici u nedjelju drže transparente i izvikuju zahtjev da se Mađarska drži Europske unije, što dalje od ruske utjecajne sfere. Traže odlazak Orbana jer ga smatraju osobom koja je ugrozila demokratske slobode, tolerira korupciju i u diplomatskome je sukobu sa Zapadom. "Ne sviđa nam se upravljana demokracija, diktatura kakvu je Putin razvio u Rusiji. A upravo u tome smjeru kreće se Orbanova vlada", rekao je prosvjednik Jozsef Bruck.

"Europski političari skreću pogled, a smiju to jer njihove glasače nije briga. Mi to želimo promijeniti". Prosvjednici u Budimpešti drže i transparente na njemačkome, kao izravnu poruku Angeli Merkel: "Angela naša, izbavi nas od zla. Želimo ostati građani EU-a". Idući parlamentarni izbori tek su 2018., a oporba je u Mađarskoj slaba, što Orbanu omogućuje da čvrsto vlada zemljom. Vlada i svojom strankom kojoj je na čelu veći dio od 27 godina koliko postoji. No Fidesz zadnjih mjeseci u anketama pada i sve su očitije pukotine koje su posljedica sukoba utjecajnih članova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter