Macron i saveznici osvojili najmanje 301 mjesto u francuskom parlamentu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stranka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njegov centristički savez osvojili su najmanje 301 mjesto u parlamentu koji broji 577 mjesta, pokazuju neslužbeni rezultati izbora, koje je nakon prebrojanih 92 posto glasova objavilo u nedjelju navečer francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Macronova Republika osvojila je, prema neslužbenih rezultatima, 263 a većinski saveznik stranka Modem 38 zastupničkih mjesta.

Francusko Ministarstvo unutarnjih poslova ranije je objavilo kako je stranka francuskog predsjednika Macrona osvojila 41 posto glasova u drugom krugu parlamentarnih izbora, čime je dobila apsolutnu većinu u parlamentu.

Desničarski Republikanci su dobili 23 posto glasova, na trećem mjestu je ekstremno desna Nacionalna fronta sa skoro 10 posto glasova, dok su socijalisti, koji su donedavno bili na vlasti, osvojili 6,2 posto glasova.

Francuzi su se u nedjelju u malom broju odazvali na drugi krug parlamentarnih izbora na kojima se očekivala sigurna pobjeda predsjednika Emmanuela Macrona koja bi mu trebala omogućiti provedbu dalekosežnih ekonomskih reformi.

Glasanje je održano mjesec dana nakon što je 39-godišnji bivši bankar postao najmlađim predsjednikom u suvremenoj francuskoj povijesti, obećavši da će raščistiti francusku političku scenu i pokrenuti drugo gospodarstvo eurozone.

Marconova centristička stranka Republika u pokretu (REM) stara je tek nešto više od godine dana, no ankete su joj predviđale 75 do 80 posto mjesta u donjem domu parlamenta koji ima 577 zastupnika.

Odziv birača bio je iznimno slab, što se tumači zamorom birača nakon sedam mjeseci kampanja i glasanja, kao i razočaranja i ljutnje politikom koja bi mogla zakomplicirati Macronove planove.

Među kandidatima stranke novog francuskog predsjednika polovica nikada nije bila na državnoj dužnosti pa analitičari upozoravaju da bi neiskustvo Macronovih zastupnika moglo parlament učini poslušnim.

"Kada imate ogromnu parlamentarnu većinu i zastupnike bez iskustva, izvršna vlast je izuzetno moćna", kaže politički analitičar Jerome Sainte-Marie, ujedno i predsjednik PollingVoxa.

Macron je tijekom izborne kampanje obećao revidiranje zakona o radu i usvajanje novog zakona protiv terorizma, koji bi trebao zamijeniti izvanredno stanje koje u toj zemlji traje od kraja  2015., nakon niza terorističkih napada u kojima je ubijeno 239 ljudi.

Na glasanje u drugom krugu parlamentarnih izbora bilo je pozvano gotovo 47 milijuna Francuza. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter