Mačići skončali zbog ljudske okrutnosti

Nesretne mačke nestale su nakon što je objavljen članak u novinama (M. GAVRAN)
Nesretne mačke nestale su nakon što je objavljen članak u novinama (M. GAVRAN)

Tragično je završila priča o 17 napuštenih mačića o kojima smo nedavno pisali nakon razgovora s volonterima umaškog društva za zaštitu životinja Oaza, koja je tom prigodom željela upozoriti o sve većem broju napuštenih životinja i pozvati sugrađane da se humanije ponašaju prema životinjama.

Naime, kako smo doznali od članice te udruge Sanje Bosnić, nakon što je članak objavljen u Glasu Istre, drama tek spašenih mačića toga se dana nastavila jer su - nestali. Bili su smješteni privremeno na jednoj gradskoj parceli u naselju Finida, pored vrtnog centra, odakle su im, istaknula je Bosnić, anonimno dojavili da su odnijeti u pravcu Donjeg Picuda.

- Potreseni volonteri krenuli su u potragu za njima i ubrzo pronašli dvije usmrćene mačke. Priča kakvih danas ima napretek, prokomentirat će mnogi. No, naša molba jest upozoravanje javnosti na osobe koje žive u našoj sredini i koje zbog nasilnog ponašanja prema bespomoćnim životinjama zaslužuju našu pažnju. Brojna su istraživanja pokazala da ljudi koji su okrutni prema životinjama mogu biti okrutni i prema ljudima. Iskreno se nadam da će se mnogi zlostavljači životinja u Umagu prepoznati u ovome članku i poraditi na sebi jer postoji velika opasnost da se njihov visoki stupanj zakamuflirane agresivnosti, prikrivene kroz ustaljene obrasce kulturnog ponašanja, možda jednoga dana neće zaustaviti samo na životinjama, ogorčena je volonterka.

Ponovno je apelirala na osviještene građane, one koji poštuju živote svih bića, da se u Oazu jave kada u nekome iz svoje blizine prepoznaju okrutno ponašanje prema životinjama. Ponovila je da su postavili apel po oglasnim pločama kojim od svojih sugrađana traže odgovorno i civilizirano ponašanje, da neželjena legla kućnih ljubimaca ne ostavljaju na ulici, po šumama, tuđim dvorištima ili na autobusnom kolodvoru te da prijave zlostavljače koji ne poštuju njihova prava na život, kao ni Zakon o zaštiti životinja. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter