Macevi, sablje i kubure iznad Malih vrata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Macevi, sablje, puške, pištolji, revolveri i kubure svoje ce mjesto naci u gradskom prostoru iznad Malih vrata, jednom od dva ulaza u povijesnu jezgru Buzeta. Ovo oružje dio je muzejske zbirke "Iz ostavštine Slavomira Cerovca".

Zbirku je Grad Buzet otkupio lani proracunskim sredstvima, a pohranjena je u zgradi Zavicajnog muzeja, drevnoj palaci Bigatto. Dio je izložen u muzejskom prostoru, a dio pohranjen u cuvaonici muzejske grade (depo). Hladno i toplo oružje uskoro ce dobiti vlastiti krov nad glavom nedaleko od palace Bigatto i pridružiti se tako dislociranim muzejskim prostorima u starom dijelu Buzeta, staroj gradskoj kovacnici, pekari i radionici za izradu cešljeva od roga.

- Odbor za revitalizaciju povijesnih jezgri i ocuvanje spomenika kulture planira ove godine urediti prostor iznad Malih vrata gdje bi se smjestilo oružje. Ideja je da se uredi prostor stalnog postava zbirke oružja za što je osigurano 30.000 kuna, kaže resorna procelnica Elena Grah Ciliga.

Vrijedna zbirka oružja obuhvaca 17 pušaka te 29 pištolja, džepnih pištolja, revolvera, kubura, raketnih pištolja i streljiva, kao i maceve, sablje, noževe i izvedenice ovih temeljnih vrsta hladnog oružja paloše, jatagane, rapire, florete, stilete, bodeže i bajunete te pripadajuce korice. Oružje je austrijskog, francuskog, talijanskog, madarskog, bosanskog i hrvatskog porijekla. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter