Macek potvrdio: HDZ kupovao medije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši Vladin glasnogovornik Ratko Macek potvrdio je USKOK-u da su Ivo Sanader i HDZ placali i kupovali lokalne medije, preciznije Osjecku televiziju i zadarski Hrvatski list.

Maceka su uskocki tužitelji ispitali prije dva tjedna. Ispitan je u svojstvu svjedoka u istrazi afere Fimi-media. Osim Maceka, USKOK je u toj istrazi dosad ispitao niz poznatih HDZ-ovaca, poput nekadašnjeg glavnog tajnika Ivana Jarnjaka, aktualnog ministra Tomislava Ivica, saborskog zastupnika Dragana Kovacevica, bivše ministrice Biance Matkovic, nekadašnjeg državnog tajnika za e-Hrvatsku Miroslava Kovacica, ali i niz drugih niže rangiranih clanova vladajuce stranke.

Kriticki tekstovi

Kako doznajemo od upucenih, tužitelji su Maceka ispitivali o navodima iz obrane bivšeg HDZ-ovog riznicara Mladena Barišica, koji ga je spominjao u kontekstu kupovine medija. Barišic je ispricao USKOK-u da je, po Sanaderovom nalogu, u dva navrata predao novac Maceku. Jednom se radilo o placanju dugova za opremu Osjecke televizije, a drugi put za kupnju Hrvatskog lista. To je tužiteljima potvrdila i Nevenka Jurak.

Doznajemo da Macek nije negirao tvrdnje Barišica i Jurak, vec je detaljno objasnio pod kojim je okolnostima preuzeo novac od bivšeg riznicara. Kad je Sanader saznao da se tjednik Hrvatski list prodaje, zadužio je Maceka da organizira kupovinu jer su novine kojima je vlasnik i glavni urednik bio Ivica Marijacic cesto kriticki pisale o njemu, a pritom ga i ismijavale.

U tu svrhu, Macek je od Mladena Barišica preuzeo tri milijuna kuna u eurima. Kako je ispricao USKOK-u, novac je predao poznatom zagrebackom odvjetniku Peri Lozici, koji je nakon toga našao kupca za Hrvatski list i s Marijacicem dogovorio pojedinosti transakcije.

Lozica i Marijacic vec su o tome svjedocili u USKOK-u. Govoreci pred uskockim tužiteljima, Macek je objasnio da nije imao razloga misliti da mu Barišic predaje novac stecen pljackom državnih poduzeca, s obzirom na to da HDZ iz proracuna godišnje prima desetke milijuna kuna. K tome, autoritet Sanadera i Barišica bio je takav da ih Macek nije pitao za porijeklo novca.

Famozni sastanak
Kad je rijec o Osjeckoj televiziji, cinjenica je da su lokalni HDZ-ovi lideri Tomislav Ivic i Dragan Kovacevic, a takoder i Vladimir Šeks, htjeli imati televiziju koja bi parirala Glavaševoj Slavonskoj televiziji. Pred USKOK-om je Macek priznao da je slavonske HDZ-ovce spojio sa samoborskom tvrtkom Eldra, koja trguje opremom za TV proizvodnju.

Po Barišicevim tvrdnjama, iza poslova s Eldrom ostalo je dugova koje je trebalo podmiriti, no Macek nije spominjao da je primio taj novac. Uskockim tužiteljima nije pružio ni korisna saznanja o placanju irskog strucnjaka za odnose s javnošcu P. J. Mare, koji je radio s HDZ-om i Sanaderom u kampanjama, kao ni o Sanaderovoj jahti.

O famoznom sastanku iz travnja 2007., na kojem je Sanader sugerirao direktorima javnih poduzeca da suraduju s Fimi-medijom, Maceka tužitelji navodno nisu ni pitali. Nije ih, navodno, zanimala ni možebitna politicka kontrola nad televizijom Z1 putem Fimi-medije, koja je toj televiziji u 2007. i 2008. pribavila oko cetiri milijuna kuna oglasa, izmedu ostalog i od državnih poduzeca poput Janafa, HEP-a, HPB-a, Croatia osiguranja, ARZ-a, Crosca i HŽ-a. (D. CIGLENECKI, S. ABRAMOV/Novi list)

Kosor ga zadržala u vrhu stranke
Ratka Maceka Sanader je angažirao za glasnogovornika HDZ-a 2002. godine. Prije toga Macek je radio na HRT-u. Bio je šef dopisništva HTV-a u Varaždinu i jedan od pokretaca lokalne Varaždinske televizije. Nakon izbora 2003. godine, kad se HDZ vratio na vlast, Macek je postao i glasnogovornik Vlade. Na vlastiti zahtjev povukao se iz visoke politike nakon što je odradio HDZ-ovu kampanju 2007. godine. S Miroslavom Kovacicem osnovao je potom marketinšku agenciju MPR. Macek je i dalje aktivan u HDZ-u. Clan je Središnjeg odbora i cesto gostuje na sjednicama Predsjedništva HDZ-a.


Podijeli: Facebook Twiter