Maček: Nisam imao veze s Fimi-medijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ratko Maček, bivši glasnogovornik HDZ-a i vlade Ive Sanadera, danas je počeo iznositi svoju obranu u slučaju Fimi media ističući da nije imao nikakve veze s marketinškom agencijom preko koje se navodno punio stranački crni fond.

"Nikada nisam pripadao grupi ljudi koja je počinila bilo kakvo kazneno djelo. Nisam imao nikakve veze s Fimi medijom niti saznanja da se preko te tvrtke prikuplja bilo kakav novac za stranku", ustvrdio je Maček.

Kazao je da je sve stranačke dužnosti svojevoljno napustio nakon kampanje 2007. jer je osjetio otežanu komunikaciju sa Sanaderom. "Jedan od glavnih razloga bila je i afera zbog koje sjedim ovdje, ali i neke afere iz cestogradnje koje danas pune novinske stupce", rekao je Maček, dodajući da će o odlasku zbog "nečinjenja" govoriti kasnije u svojoj obrani.

Više je puta ponovio da ne samo da nikada nikome nije savjetovao suradnju s Fimi medijom, nego da je čak upozoravao da tvrtka previše surađuje s državom. Maček tvrdi da od bivšega premijera, ili bilo koga drugog, nikada nije dobio nalog za neevidentiranje stranačkih donacija, niti da je bilo kakav novac donio u računovodstvo ili tražio donacije od čelnika javnih tvrtki. Ustvrdio je i da nikada nije dogovarao angažmane pjevača te da je bio zadužen jedino za zakup medijskog prostora, što je funkcioniralo na uobičajeni način preko narudžbenice i predračuna. Sve druge troškove plaćalo je računovodstvo, rekao je Maček.

Kazao je i da sa Sanaderom od 2003. do odlaska 2007. nikada nije bio sam niti na jednom sastanku. "Van protokola s njim nisam popio niti kavu, nisam ulazio u krug njegovih prijatelja. Cijelo vrijeme bili smo na vi, iako je u javnosti dojam bio drugačiji". Maček je kazao i da je sve detalje oko vođenja predizbornih kampanja rješavao s glavnim tajnicima Brankom Vukelićem i Ivanom Jarnjakom.

Iako je kazao da nikada nije imao nikakve veze s marketinškom agencijom Fimi medijom bivši glasnogovornik vlade i HDZ-a Ratko Maček priznao je da je od stranačkog rizničara Mladena Barišića 2008. u eurima preuzeo protuvrijednost od tri milijuna kuna kojima je HDZ kupio 80 posto udjela Hrvatskog lista. Iznoseći svoju obranu Maček je odbacio optužbe da je sudjelovao u preuzimanju Osječke televizije, ali je suprotno tvrdnjama optuženog bivšeg premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera priznao da je na njegov nagovor bio posrednik kada je HDZ kupovao taj desničarski tjednik. Maček je kazao da je upravo on tužiteljstvu prvi pojasnio da HDZ nije kupio Zadarski list, kako je istražiteljima ispričao Barišić, nego Hrvatski list iz Zadra.

Prije početka Mačekove obrane Sanader je prigovorio cijelom iskazu bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića, optuženika na čijim je iskazima uvelike utemeljena optužnica protiv njega i HDZ-a.

Sanader: Maček je lažnim iskazom, poput Jarnjaka, htio postati svjedok

Nakon što je Ratko Maček završio s iznošenjem svoje obrane u slučaju Fimi-media Sanader je ustvrdio da je njegov bivši suradnik lažnim iskazom pokušao od osumnjičenika postati svjedok, baš kao što je pošlo za rukom bivšem HDZ-ovom glavnom tajniku Ivanu Jarnjaku.

Sanader je sudskom vijeću kazao da ga je Maček nazvao telefonom nakon što je pušten iz pritvora. "Kada sam se branio sa slobode, nazvao me Maček i ispričao mi se što me teretio pod pritiskom Jadranke Kosor i Mladena Bajića. No, kazao je da me očito nije dovoljno teretio jer poput Jarnjaka nije postao svjedok nego je ostao osumnjičenik", kazao je Sanader. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter