Mace umiljate ubojice


Prema najnovijem istraživanju nedavno objavljenom u znanstvenom časopisu Nature Communications, mačke su izrazito invazivna vrsta koja se lako prilagođava novim staništima i lokalne vrste dovodi do istrebljenja. U Sjedinjenim Američkim Državama, prema ovom istraživanju, domaće mačke ubiju do 3,7 milijardi ptica, a to ih čini većom prijetnjom za ptice od raznih otrova, zgrada, tornjeva, prozora i automobila zajedno.

U godinu dana mačke u SAD-u ubiju i do 20,7 milijardi sisavaca, uglavnom manjih glodavaca. Sveukupno, istraživači vjeruju da su mačke samostalno odgovorne za istrebljenje čak 33 moderne vrste ptica, sisavaca i sisavaca. Najveći problem predstavljaju divlje mačke, ali i one koje ne žive u stanovima ili kućama. Procjenjuje se da svaka takva mačka godišnje ubije do 46 ptica i 338 malih sisavaca.

Ljudi su pripitomljavanjem mačaka, navode znanstvenici, od njih učinili jednu od najinvazivnijih vrsta na zemlji. Zato ako se želi izbjeći dalja istrebljenja čitavih vrsta, bit će potrebno, tvrde američki istraživači, smanjiti populacije divljih mačaka, a domaće držati pod strogim nadzorom u stanovima i kućama. Domaće mačke česti su, a možda i najčešći kućni ljubimci. Međutim malo je vlasnika svjesno kako su ta mala, slatka bića zapravo nemilosrdne ubojice koje se po sposobnosti uništavanja okoliša slobodno mogu usporediti s čovjekom.

Prema našim propisima posjednik psa ili mačke obvezatan je skrbiti o njihovom smještaju, ishrani i zdravlju, a za oboljelu ili zaraženu životinju dužan je osigurati pravovremenu veterinarsku pomoć. Vlasnici psa ili mačku moraju se držati tako da ne ugrožava osobnu sigurnost građana, kažu naši propisi. Međutim, što je s okolišem, pticama, glodavcima i gmazovima koji imaju važnu svoju funkciju u ekosustavu?

Posjednik psa ili mačke koji se o njima ne može brinuti sukladno propisima o veterinarstvu, propisima o dobrobiti životinja i držati ih na način i uz propisane uvjete, dužan je pronaći osobu koja će se o njemu brinuti na propisan način. Naši propisi omogućavaju da se mačke u dvorištima, podrumima ili oko stambenih zgrada, za koje se brinu stanari tih zgrada, a ne postoji sumnja da su zaražene opasnim bolestima, budu pod zaštitom organizacija za zaštitu životinja i kao takve ne smatraju se mačkama lutalicama.

Zanimljivo? Upravo su te mačke najveći uništavači okoliša jer love ptice i druge manje vrste životinja. Nažalost zaštitnici ptica još nisu toliko glasni koliko i zaštitnici mačaka. Bioraznolikost koja je nekontroliranom populacijom mačaka ozbiljno ugrožena trebala bi biti uvijek u mislima svim ljubiteljima prirode, pa i ljubitelja mačaka, jer osim njihovih ljubimaca postoje i druge životinje koje uveseljavaju okoliš ljudima sklonim drugim životinjskim vrstama. (Piše Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter