Macan: Kulturni turizam otvara radna mjesta

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Dubravka Celjar, Aleksandra Pekica i Šahovska grupa Školskog sportskog društva Roverija OŠ Juršići dobitnici su povelja Općine Svetvinčenat za ovu godinu. Na svečanoj sjednici Vijeća u povodu Dana općine, što je održana u mjesnoj loži na glasovitom renesansnom trgu, povelje su im uručili načelnik Dalibor Macan i predsjednik vijeća Elvis Cetina.

Priznanje je Celjar primila za dugogodišnji pedagoški rad, razvoj školstva i obrazovanja na području općine; Pekica ga je zaslužila promicanjem Svetvinčenta na karti turizma, a šahovska grupa za iznimne rezultate i promociju općine na sportskom planu. Povelju "Roverije" preuzela je ravnateljica škole OŠ Juršići Suzana Šegota.

- Priča s uspjehom mladih šahista počela je slučajno 2011. godine, kada je učitelj matematike Ljubomir Višnjić predložio da se dječaci pripreme za natjecanje, vježbali su dva tjedna i osvojili treće mjesto. Nakon toga krenuli smo sa ženskom ekipom, koja četiri godine za redom osvaja županijsko natjecanje i redovito drugo mjesto u skupini Zapad Hrvatske. Pritom prvo mjesto izgube od državnih pobjednica pa kažem da je to srebro zlatnog sjaja, rekla je Šegota.

Svečanosti koja se održavala tijekom proloma oblaka i jakih udara bure prisustvovali su brojni uzvanici, a posebno je puno bilo predstavnika jedinica lokalnih samouprava. Uz čelne ljude Istarske županije i Ureda državne uprave u Istarskoj županiji, sjednici su prisustvovali gradonačelnici Vodnjana i Umaga, Klaudio Vitasović i Vili Bassanese, načelnici, njihovi zamjenici te predsjednici vijeća susjednih općina Barban, Žminj, Kanfanar i Bale, zatim Pićna, Vižinade, Brtonigle, Tinjana, Lupoglava, Karojbe, Gračišća, Svetog Petra u Šumi i Cerovlja, što potvrđuje dobrosusjedske odnose, ali i da Savičenta dobro kotira u "zajednici" općina središnje Istre.

Prisutni su bili i predstavnici općine Matulji, Saveza udruga antifašističkih boraca, PU istarske, OŠ Juršići, Dječjeg vrtića Balončić, Župe…

- U ovim kriznim vremenima ne mogu se svi projekti realizirati, ali upravo to nam predstavlja izazov. Poznati smo po kulturnom turizmu i koristimo naše prednosti kako bi osigurali promociju općine, ali i radna mjesta u ugostiteljstvu, turizmu, trgovini, rekao je načelnik Macan.

Naveo je da Općina ulaže veliki napor u socijalni segment, poput uređenja općinskih stanova za potrebite i financiranja prijevoza za umirovljenike, a taj napor ogleda se i u broju djece u vrtiću koji je drastično narastao u posljednjih deset godina. Od uspjeha u protekloj godini valja izdvojiti izgradnju sustava pročistača otpadnih voda s modernim sustavom kanalizacije, koji je preduvjet za razvoj mjesta, asfaltiranje nerazvrstanih cesta preko IPARD programa, a Macana najavljuje i daljnja ulaganja u kulturnu baštinu, među kojom se ističe kaštel Morosini-Grimani, te razvoj i realizaciju projekata, poput zone Mandule.

- Važan nam je razvoj svih mjesta, sva naša sela imaju pristupnu cestu, vodu, struju, organizirani odvoz otpada, a većina ih je pokrivena brzim internetom, rekao je Macan i dodao da će se i dalje voditi idejom brige o potrebitima i stvaranju uvjeta za gospodarski razvoj. Načelnik je spomenuo, a dožupanica Viviana Benussi i još podebljala tvrdnju da se uspjeh Općine ogleda i u činjenici da je pred koji dan u malom selu Smoljanci otvoren najmanji počasni konzulat Švicarske konfederacije, na čelu s počasnom konzulicom Draženkom Moll, inače poznatom privatnom iznajmljivačicom.

"I kaštel, čija se obnova primiče kraju, vjerujem da će odigrati ključnu ulogu u daljnjem uzletu turizma u ovom kraju", istaknula je Benussi. O tome je govorio i Cetina navevši da veliku ulogu u uspjehu turizma kroz razne manifestacije koje ljeti privlače brojnu publiku u Savičentu igra općinska Turistička zajednica, na čelu s Deanom Pustijancem.

Svečanu je sjednicu tijekom večeri uveličala ženska klapa Teranke. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter