Maca beskućnica uginula u raljama raspuštenih pasa

Američki stafordski terijer
Američki stafordski terijer

Nemio incident, koji se prošlog tjedna dogodio u samom centru grada, u kojem su dva psa ubila mačku još se prepričava Rovinjom. Naime, staford i rotvajler, usred bijela dana, oko podne, na Trgu Pignaton, koja su bila u društvu vlasnika i bez brnjice, okomila su se na mačku. Pucanje kostiju i bjesomučno vitlanje mačke lijevo i desno u psećim raljama pratili su domaćini, ali i strani gosti. Rovinjka, koja je macu/beskućnicu hranila odnijela ju je veterinarima. Uzalud.

Vlasnik pse vodi bez povodca i brnjice

Ova priča o "prirodnim" neprijateljima psima i mačkama, na žalost ni po čemu nije posebna, usamljena a ni "rovinjska". No, ono što je čini drugačijom od drugih je odgovor koji smo dobili od nadležnih službi u Gradu Rovinju a tiče se ne samo konkretnog slučaja već i poznatog vlasnika pasa koji uporno pse vodi bez povodca i brnjice, dok su njihove žrtve, doznajemo od rovinjskih veterinara, njihovi česti i (iz)mučeni pacijenti.

Tragom incidenta za pomoć i odgovore obratili smo se komunalnom redarstvu Grada Rovinja. No, osim podatka da na mjesto nemilog događaja nisu pozvani komunalni redari ni policija (pa se stoga i nije moglo reagirati), saznajemo i da će službe grada reagirati,  na način što će se nesavjesnom vlasniku pasa, a na osnovi zaprimljene prijave uputit upozorenje i kaznu!

No, ono što svakako bode u oči jest i rečenica u kojoj pročelnik za komunalno redarstvo Ando Saina tvrdi kako je "službi i iz drugih prijava poznat prekršitelj, koji se usprkos svim dosadašnjim upozorenjima komunalnog redarstva i veterinarske inspekcije i dalje ponaša na neprimjeren način". Tu je, također i još jedna zanimljiva rečenica kojom se obećava da će Grad u suradnji s veterinarskom inspekcijom pokušati  donijeti sve moguće mjere propisane pozitivnim propisima (oduzimanje pasa i slično) kako bi se problem riješio?!

Upravo, ove su izjave razgnjevile Rovinjce koji se sada, i s pravom pitaju koliko je incidenata potrebno da se reagira, odnosno kome i kojoj službi da se obrate dok Grad, u takvim i k tome učestalim slučajevima konstatira - neprimjerno ponašanje.

Već "pala" i prva ovogodišnja kazna

Komunalno redarstvo je tijekom 2015. godine, u nekoliko navrata sa djelatnicima policijske postaje Rovinj (radi ispomoći u identifikaciji posjednika) provodilo nazor nad provedbom propisanih pravila o vođenju kućnih ljubimaca na javne površine. Kroz navedene akcije izdavana su pisana upozorenja posjednicima za koje je utvrđeno da se nisu pridržavali reda (najčešće psi nisu na povodcu ili se posjednici ne pridržavaju propisanog vremena/lokacije na kojima je moguće kretanja pasa bez povodca). Izdano je i nekoliko novčanih kazni, koje su za fizičke osobe propisane u visini od tisuću kuna, stoji u odgovoru pročelnika Saine, koji kaže da se s praksom kontrole nastavlja te je u ovoj godini već naplaćena novčana kazna vlasniku psa koji nije očistio javnu površinu koji je njegov kućni ljubimac onečistio, kao i  vlasniku psa koji istoga nije vodio na povodcu nakon što se oglušio o izdano usmeno upozorenje. Također, iz Grada najavljuju i kako će se kontrola u narednom periodu dodatno pojačati koliko god to bude moguće sukladno mogućnostima službe. A mi zlobno dodajmo tomu - i te kako hoće kada Grad Rovinj raspolaže s dva i pol komunalna redara?! U međuvremenu, građani prijavljujte, poručuju iz Grada Rovinja. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter