Maastricht: Trava samo za Nizozemce, Belgijce i Nijemce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pristup kaficima u Maastrichtu od listopada ce biti rezerviran iskljucivo za Nizozemce, Belgijce i Nijemce kako bi se smanjile negativne posljedice povezane s "narkomanskim turizmom".

Europski sud pravde potvrdio je odluku kojom se zabranjuje ulazak u kafice u kojima se prodaje marihuana osobama bez nizozemskog državljanstva, pa ce oko 1,4 milijuna turista koliko ih godišnje posjeti 14 kafica ovog tipa marihuanu morati potražiti drugdje.

"Ovakvim pravilima trebale bi se prekinuti neugodnosti do kojih dolazi zbog velikog broja turista koji žele kupiti ili konzumirati marihuanu u kaficima u Maastrichtu", stoji u priopcenju Suda.

"Gradska uprava je izvijestila da ce kafici biti zatvoreni ukoliko se ne smanje negativne posljedice", rekao je za France presse vlasnik kafica Easy Going i predsjednik službene Udruge kafica Maastrichta koju cini 13 od 14 kafe-barova ovog tipa, Marc Josemans.

On se protivi takvoj odluci i tvrdi da zakon iz 2005. predstavlja neopravdan i neprimjeren tretman prema gradanima EU-a te da je svima koji nemaju prebivalište u Nizozemskoj na ovaj nacin biti onemogucena kupnja bezalkoholnih pica i hrane u kaficima, a to je u suprotnosti s pravima EU-a". Josemansov je kafic opcina Maastricht privremeno zatvorila 2006. pošto je nedržavljanima Nizozemske dopustio ulazak u Easy Going.

Oko 1,4 milijuna "narkomanskih turista", uglavnom iz Belgije, Njemacke i Francuske godišnje redovito posjecuje 14 spomenutih gradskih kafica te na taj nacin uzrokuju prometni kaos, nocne tucnjave i pojavu veceg broja dilera drogom na ulicama. Zabranom ulaska u kafice Francuzima, stanovnicima Luksemburga, Španjolske i Italije opcina Maastricht mogla bi smanjiti negativne posljedice "narkomanskog turizma" za 20 posto.


Podijeli: Facebook Twiter