Ma su dobri ovi krafi!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Svaki ki ima u kuci malo brašna, jaja i sir može radit krafi kad god ce", rekla je osamdesetogodišnja Romilda Gržinic, jedna od vrijednih nona i mama koje su u subotu na Pristavu spremale ove slastice na šestoj gastro manifestaciji Krafifest. Vitalna nona Romilda štancala je krafi punjene sirom i groždicama, usput se prisjecajuci mladosti i vremena kada ju je mama naucila kako se rade.

-To nije bila hrana za svaki dan, krafi su se jeli na praznik, kada se ženilo i krstilo. Današnje cure uce, ali none su još uvijek glavne, zakljucila je.

Sa svih strana Labinštine, iz citave Istre i susjedne Primorsko-goranske županije nahrupili su posjetitelji željni prave domace hrane, medu kojom je upravo maleni komad tijesta punjen razlicitim nadjevima, kuhan ili pržen, dobio središnje mjesto. Nije manjkalo ni pršuta i sira, odojka s ražnja, ribe na gradele i cevapa, a posebna atrakcija medu sladokuscima bio je štand s jelima bošnjacke nacionalne manjine. Najtraženija je bila kalorijska bomba od oraha, svugdje omiljena baklava, a praznile su se i tepsije bureka i hormašica.

U sportskom dijelu programa najatraktivniji je bio turnir u potezanju konopa, a najbolji konopaši su domacini iz momcadi Kršana. Održanim programom, koji je uz pjesmu i ples zakljucen nastupima KUD-a Zlatela, Trija Šaltin i Altea benda, zadovoljstvo nije krila ni direktorica kršanskog TZ-a Patricija Zanketic.

- Iz godine u godinu dolazi nam sve više ljudi, a uz Dane šparuga, Krafifest je druga gastro manifestacija s kojom Kršan postaje prepoznatljiva destinacija. Ovogodišnja novost su keramicki tanjuri koje smo dali izraditi s ilustracijom kršanskog kaštela pa posjetitelji uz krafe imaju i suvenir koji trajno nose sa sobom, izjavila je.


Podijeli: Facebook Twiter