Ma kakav Zagreb - brzi i žestoki su u Puli

Hrabro i koordinirano (Snimio: Igor Karasi)
Hrabro i koordinirano (Snimio: Igor Karasi)

Istodobno s jurnjavom automobila središtem Zagreba, gdje su se na ravnoj dionici postizala čim veća brzina, adrenalina i zabave nije manjkalo ni u Puli, gdje se, na otoku Katarina i Monumentima proteklog vikenda održalo drugo izdanje No Traction Weekenda, automobilskog showa s driftom - vještinom bočnog proklizavanja automobila - kao glavnom atrakcijom.

Posjetiteljima su jednako zanimljive bile akrobacije na dva automobilska kotača (stunt); bilo je tu i improviziranih salona raznih automobila na Monumentima s naglaskom na BMW-u, DJ-eva, štandova s pićem i hranom, dok su partneri i sponzori prezentirali svoja - auto osiguranja, auto dijelove, vučnu službu…

Drift stazu na platou otoka Katarina pulskim je organizatorima - auto moto klubu No Traction - pomogao složiti hrvatski drifter i drift sudac Marko Šafar iz Koprivnice, koji nam je najkraće opisao tajnu drifta.

- Treba osjetiti auto. Nikakva silovanja, ručne kočnice niti konjske snage. Ljudi će i ovdje u Puli vidjeti da drift nije samo 'paljenje' guma. Voziti u zadanoj liniji s osjećajem, to je najvažnije. Suci ocjenjuju umjetnički dojam (kao u klizanju ili plesu), brzinu i vožnju po zadanoj liniji, kaže Šafar, dodajući da su BMW vozila dominantna zbog zadnjeg pogona, koji je ključan, uz blokadu diferencijala odnosno raspodjelu težine automobila 50-50.

Ispred organizatora, Igor Lisica izrazio je zadovoljstvo drugim izdanjem No Traction Weekenda, s obzirom da su, kaže, imali preko 200 sudionika na susretu.

- Tijekom dva dana posjetilo nas je više od tisuću posjetitelja. Prošle godine, na prvom izdanju, brojali smo stotinjak vozila i oko 500 posjetitelja. Rastemo iz godine u godinu, kao i broj naših članova. Mladi smo auto moto klub. Od osnivanja kluba počeli smo jako ozbiljno i ponosni smo na sve naše članove koji doprinose tome iz dana u dan, zajedno s našim sponzorima i partnerima kluba, kaže Lisica iz kluba 'No Traction', koji je prošle godine postao članom Auto Kartinga Saveza Istre.

U oba dana od hrvatskih su driftera u Puli nastupili Bruno Stergar, Jure Poljak, Tihomil Iskra Tikky i Šime Šunjo; iz Slovenije su došli Urban Urbii Cvetko, David Barle, a talijanske driftere (i stuntere/akrobate) predstavljali su Giancarlo i Maurizio Kodelja te Claudio Zeta. Od BMW klubova, Dario Foler predstavljao je Bmw M Klub, Boro Jelich Bmw Klub Zagorje; Deni Rapić Bmw Klub Dalmacija te Ivica Kelebuh Bmw Klub Prigorje. (Z. ANGELESKI)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter