M. Vodopija: Otvoreno o zatvaranju Europe

Magdalena Vodopija: Nekad mi se čini da publika bolje poznaje Sajam od nas
Magdalena Vodopija: Nekad mi se čini da publika bolje poznaje Sajam od nas

Ovogodišnji 21. Sajam knjige u Istri - Pulski festival knjiga i autora čija je glavna tema naslovljena "Otok - geto -azil" održat će se od 3. do 13. prosinca u Puli. Ususret Sajmu razgovarali smo s Magdalenom Vodopijom, direktoricom Sajma knjige u Istri.

- Iako je bilo godina kada su zli jezici ili dežurni kritičari Sajmu knjige u Istri zamjerali svojevrsnu estradizaciju, ovogodišnja je tematska okosnica Sajma pogodila u samu bit aktualnog društvenog i političkog trenutka. Angažiranost, humanizam, promišljanje stvarnosti - sve to sažima glavna sajamska tema "Otok- geto- azil". Očekujete li da će ovogodišnji Sajam biti i mjesto polemike?
- Na zle jezike i dežurne "kritičare" mi se ne obaziremo, iako ih je na žalost sve više. Takvo je vrijeme, vrijeme straha, nervoze i dezorijentiranosti, što neumitno rađa posebnu vrstu zloće i iracionalne zavisti.

Pratimo godinama konstruktivne kritike i najbolje, najstručnije, vjerujte, dolaze od pulske, sajamske publike. Nekad mi se čini da publika bolje poznaje Sajam od nas koji ga radimo i njihov glas pomno slušamo. Nikada nas nisu prevarili. Također, godinama se trudimo popratiti i komentirati na svoj način kako aktualni trenutak u izdavaštvu tako i u društvu. No jedno je truditi se, a drugo je kad vam se tema poklopi s trenutkom.

Kad smo postavljali temu nismo ni slutili da će doći do ovakve izbjegličke krize, ovakvog zatvaranja Europe, getoizacije slobodne misli i rastuće ksenofobije. Očekujemo da će biti polemika, takva je tema i takvi su programi. Vjerujemo da ovo neće biti samo sajam s najaktualnijom temom do sada, već najživlji do sada, istinski aktivistički, s mnoštvom razboritih polemika.

- Ovogodišnji 21. Sajam knjige u Istri svojom tematskom raznolikošću (književnost, znanost, filozofija, politika, film, sport, strip…) obraća se iznimno širokom i raznorodnom krugu publike. Tko su uopće tvorci programa? Kako je program nastajao?
- Program nastaje godinu dana. Počinjemo ga uvijek raditi u siječnju, iako ga pripremamo i godinu prije. Recimo, sljedeće godine imat ćemo temu "Transatlantik", a u žarištu portugalsku, španjolsku i južnoameričku književnost. Već jedan dio programskog odbora radi na toj temi od rujna.

Ove godine programski odbor sačinjavaju: Anne-Kathrin Godec, prevoditeljica, iznimna "čitačica" i voditeljica književnog festivala Balatura, Andrea Matošević, profesor, znanstvenik i predavač na pulskom Sveučilištu, Ana Bogišić, urednica ovogodišnjeg kataloga i novinarka, Vladislav Bajac, poznati pisac, urednik i vlasnik beogradske Geopoetike (selektor programa "Beograd čita"), Danijel Žeželj, svjetski poznati strip autor koji ove godine s ekipom Petikata potpisuje vizualni identitet Sajma, te naš poznati glazbenik i etnomuzikolog Dario Marušić.

No, kod nas programski odbor nije odvojen od ekipe Sajma. Svi pomalo daju ideje za program. Ove godine iznimno su "potegle" Slavica Ćurković, koja je oblikovala program za srednjoškolce Book F(or)ever i Emina Popović, koja je oblikovala naš stručni program Fellowship – Kumpanija od Libra i program u Stripovskoj (u suradnji s Danijelom Žeželjom).

I partnerske suradnje stvorile su dio programa Sajma. Najznačajnije programe potpisuju Hrvatska radiotelevizija i Art&Music festival, ali tu je tradicionalno i Hrvatski P.E.N. centar, Arheološki muzej Istre, Društvo arhitekata Istre, Geopoetika...

- I ove godine na Sajam dolaze brojni ugledni gosti? Koga će sve Pula od 3. do 13. prosinca ugostiti?
- Trebalo bi nekoliko stranica da nabrojimo sve goste, oni su za nas, do jednoga, svi važni, inače ne bi bili u programu Sajma. Znamo da publiku uvijek zanimaju inozemni gosti pa ću od njih i početi.

Dolazi nam Erri De Luca, značajni talijanski pisac, nedavno oslobođen u sudskom procesu za verbalni delikt (preciznije bi bilo reći proces protiv slobode govora), Terry Eagleton, veliki teoretičar književnosti i kulturolog, potom dva izvrsna ukrajinska pisca Jurij Viničuk i Oleksandr Irvanec, strip majstori iz Francuske Benjamin Flao i Sylvain Coissard.

Iz Njemačke nam dolazi pisac kultne knjige "Prinčevski otoci" Joachim Sartorius, s Islanda Jon Kalman Stefansson, iz Švicarske Lukas Bärfuss. Iz Bosne i Hercegovine dolazi nam poznati scenarist Namik Kabil sa svojim novim romanom "Amarcord", a iz Beograda istinske legende filma Goran Marković, Slobodan Šijan i Miki Manojlović, mladi autori Dana Todorović i Đorđe Miketić, hrvatskoj publici poznati Slavoljub Stanković i Božo Koprivica, Vesna Goldsworthy, Beograđanka koja u Pulu dolazi sa svoje londonske adrese i s europskom uspješnicom "Gorski", dizajner svjetskog glasa Slavimir Stojanović.

Dolazi nam i mnoštvo hrvatskih autora sa svojim najnovijim knjigama. Posebno nam je drago što dolaze oni kojih dugo nije bilo u Puli - Jurica Pavičić, Zoran Ferić, Borivoj Radaković, Boris Dežulović, Alem Ćurin, Ivica Ivanišević. (B. ĆUSTIĆ JURAGA)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter