M. Opačić i V. Pusić potpredsjednice Sabora, veterani HDZ-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan potvrdio je za Novi List da je koalicija Hrvatska raste u pregovorima s čelnicima HDZ-a u Saboru dogovorila da u raspodjeli saborskih radnih tijela dobije 13 odbora, jedno izaslanstvo te Antikorupcijsko vijeće.

SDP i partneri dobivaju i dva mjesta potpredsjednika Sabora od ukupno pet – to će biti SDP-ovka Milanka Opačić i predsjednica HNS-a Vesna Pusić, a sada među koalicijskim partnerima traju pregovori o tome tko će od stranaka saveza dobiti koji od odbora. To je za zastupnike važno jer predsjedanje odborom znači i veću plaću, a i stvar prestiža je unutar svake od stranaka.

Nagrada ministrima

Kako se saznaje, oporba (sada u vidu SDP-a) dobila je uobičajene odbore koje i inače oporba dobiva, dakle i nacionalnu sigurnost i obranu, informiranje i informatizaciju, zaštitu okoliša, poljoprivredu, međuparlamentarnu suradnju, lokalnu samoupravu, obitelj, mlade i sport itd., kao i ljudska prava i manjine gdje će opet biti Furio Radin, ali ovoga puta je, primjerice, HDZ za sebe ipak sačuvao odbor za veterane, odnosno branitelje, a kako se čini, SDP ga za sebe nije ni tražio.

Ono što je najzanimljivije jesu odnosi snaga unutar samoga SDP-a: čini se da dosadašnji predsjednik Sabora Josip Leko, nakon što je pao u nemilost aktualnog šefa stranke, svakako u predsjedništvu Sabora neće biti, a tek će se vidjeti i da li će ga dopasti neki od odbora. Pretpostavlja se da odbore neće dobiti ni Rajko Ostojić i Davor Bernardić, koji su također suprotstavljeni šefu stranke sada na internim izborima, ali je zato rezon da odborima predsjedaju dosadašnji Milanovićevi ministri te članovi Predsjedništva SDP-a, a tu spada i glavni tajnik stranke koji je dosad vodio klub zastupnika.

To je rezon koji Milanović i pred članstvom na Glavnom odboru 23. siječnja lako može braniti, mada se odbori neće poklapati s resorima koje su SDP-ovi ministri dosad vodili. No, s obzirom da je Milanović prije nekoliko dana jasno rekao koliko je zahvalan ljudima s kojima je radio u vladi i koji su, zbog suradnje s njim bili izloženi plinskim bocama, napadima i oružju, jasno je da će ih barem na taj način »nagraditi«.

Stranačka stvar

Sam Zoran Milanović bit će u Saboru, očekivano, predsjednik kluba zastupnika SDP-a, što je također status u razini predsjednika saborskog odbora.

Na današnjoj sjednici na kojoj se sastaju predstavnici vladajuće koalicije i oporbe, očekuje se da bi iz HDZ-a mogli raditi probleme oko imenovanja dosadašnjeg ministra MUP-a Ranka Ostojića za šefa odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a to će pravdati činjenicom da je u slučaju navodnog praćenja Bože Petrova u sukobu interesa jer je bio resorni ministar, a sada bi trebao odlučivati o pritužbi saborskom odboru.

No, sa Iblera poručuju da imenovanje određenih ljudi za predsjednike saborskih odbora nije njihova stvar.– Podijelili smo odbore među sobom, i sad stranke odlučuju o imenima. To više nije stvar HDZ-a, kazali su u SDP-u. (Tihana TOMIČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter