M. Biti: Promijeniti rigoroznu politiku štednje EU-a

Marina Biti, ORaH-ova kandidatkinja za Europarlament (M. ANGELINI)
Marina Biti, ORaH-ova kandidatkinja za Europarlament (M. ANGELINI)

Marina Biti, predstavnica Zapadne regije i kandidatkinja ORaH-a za Europarlament na listi broj 15, na pulskoj se tržnici predstavila Puljanima. Bude li izabrana u Europarlament, zastupat će sve ciljeve iz programa ove stranke. 

- Smatram da je jako važno doprinijeti zaokretu temeljne politike Europske unije, odnosno rigorozne politike štednje. U tom zahtjevu ORaH sigurno nije sam. Zalagat ću se za politiku puno veće socijalne osjetljivosti, a tu su i svi drugi aspekti koji se tiču pokretanja cirkularne ekonomije, dakle, one zdrave ekonomije koja koristi otpad kao sirovinu, a ne kao neki višak koji nas zagušuje i koji ustvari predstavlja i bacanje novaca, rekla je Biti.

Na pitanje kakav rezultat očekuje na izborima s obzirom i na previranja na domaćoj političkoj sceni, izrazila je nadu da potpora birača neće biti samo rezultat tih zbivanja. 

- Uprli smo se iz petnih žila, radimo danonoćno, radimo na programu, na objašnjavanju konkretnih stvari, pokušavamo pojasniti na koji način održivi razvoj otvara radna mjesta. Dio rejtinga je, naravno, rezultat okolnosti i zato se ne zanosimo brojkama. Radimo najbolje što možemo i nosit ćemo se s rezultatima kakvi budu. Očekujemo da ćemo prijeći prag, nadamo se jednom mjestu. O nečem većem od toga ne želimo ni razmišljati.

U ORaH-u se zalažu i za zeleno zapošljavanje koje, kako je objasnila, proizlazi iz pluraliteteta mogućnosti koje nudi održivi razvoj, od održive poljoprivrede, preko održivog ribolova do energetike, jer je energetski sektor povezan sa svim drugim sektorima.

- Dakle, puno malih projekata, ne jedan ogroman spektakularni koji uvijek čekamo i koji nikako da se dogodi. Sve i kada bi nam se dogodio, ne bi mogao riješiti sve naše probleme, ali možda bi politički marketing od toga profitirao. Smatramo da naprosto treba djelovati sinergijski kroz cijeli niz djelatnosti i da puno malih srednjih, a zašto ne i poneki veliki projekt, mogu rezultirati kvalitetnim učinkom, a onda će sigurno profitirati i svi drugi sektori, smatra Biti.

Na pitanje kakvo je stanje ljudskih prava u Hrvatskoj i što bi po tom pitanju poduzela kao buduća europarlamentarka, kazala je da nema napretka bez stvarne, iskrene i potpune tolerancije prema svim socijalnim grupama, radilo se o nacionalnim manjinama ili o ljudima različitih seksualnih orijentacija.

- Dakle, moramo se produktivno angažirati na našim zajedničkim ciljevima boljitka, a ne međusobno se nadmetati tko je važniji ili manje važan, kome ćemo dati veći ili manji prostor. Mislim da to kod nas još nije na zadovoljavajućoj razini, radimo na tome, mislim da svijest raste, kazala je ORaH-ova kandidatkinja. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter