Luzer ili heroj?

Nenad Velenik, Martin Čotar, Dean Vitasović i Ozren Runko (V. HABEREITER)
Nenad Velenik, Martin Čotar, Dean Vitasović i Ozren Runko (V. HABEREITER)

Predstava "Karamustra" Libera Kokotovića i udruge Nemerik u režiji Šandora Slackog premijerno je izvedena u utorak navečer u Gradskoj radionici. U predstavi su, čitanjem teksta Libera Kokotovića, sudjelovali Berislav Mudrovčić, Edo Orel i Šandor Slacki.

Kako su nazočni mogli čuti iz pročitanog teksta, prva asocijacija s "Karamustrom" je Zaratustra, no, kako su pročitali "Karamustra je po imenu više 'balkanska' varijanta.

- KARA - karati ili MUSTRA – baš si neka mustra. Još uvijek sam u nedoumici je li je on 'luzer' ili heroj koji prkosi svijetu samim svojim životom. Nikad ne ostavlja dojam pobijeđenog, ali ni pobjednika. Njega zapravo nije lako nigdje svrstati što je istovremeno divno i strašno", smatra Libero Kokotović.

Razne interesne i tematske sfere obrađene su tom predstavom, a pesimizam, cinizam, proturječnost samo su neki od trenutaka koji su ovdje prikazani. Iz predstave su nazočni mogli saznati da je "lik uistinu stvaran, nastao kao sinteza iz ličnosti nekoliko dragih prijatelja, dakle itekako postoji. On nema jasnu predstavu o tome što ovaj svijet zapravo znači i gdje je njegovo mjesto u njemu. On je sklop proturječne zbrke. Sklon je mudrovanju, iako ga se užasava". On je u biti razapet u mreži stvarnog i nestvarnog, samoće i težnjom za pripadanjem, halucinacijama, snovima i zbilje, nihilizma i željom za smislom.

Predstava se odvija podosta linearno, bez uzlaznih i silaznih putanja i znakovitijih odstupanja i snažnijih momenata u dramskom izričaju, no za predstave takvoga tipa nisu karakteristična snažnije dramske kreacije i elaboracije likova. Djelo karakterizira i atemporalnost, kao i brojna opća mjesta te ponavljanje određenih misli. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter