Lutrija za pomoc Valteru Bernobicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovog vikenda ce se u Višnjanu, u sklopu pucke fešte Mandalenjina, održati humanitarna akcija za prikupljanje novcane pomoci za 31-godišnjeg Valtera Bernobica iz Markovca, oboljelog od rijetke i teške bolesti, najavili su na konferenciji za novinare organizatori akcije, Valterovi prijatelji iz osnovne škole.

Bolest Ataxia G11.1 (degeneratio spinocerebellaris) neizljeciva je progresivna bolest koja je uzrokovana degeneracijom živaca središnjeg živcanog sustava, a posljedica je gubitak ravnoteže i koordinacije pokreta, zbog cega je Valter prikovan za invalidska kolica. Nema lijekova koji bi mogli zaustaviti bolest. Jedina mogucnost je transplantacija maticnih stanica koja se obavlja u Kini. Zahvat košta 30 tisuca eura.

- Prvobitni cilj bio je Valteru omoguciti lijecenje u Njemackoj, gdje tretman stoji 9.000 eura, ali to više nije moguce zbog promjene zakona vezanog za transplataciju maticnih stanica, i zato se odlucio na operaciju u Kini, veli Emanuela Franko Dujmovic, jedna od koordinatorica akcije.

Valter je vec kontaktirao kliniku u Kini i proslijedio im svoju lijecnicku dokumentaciju, na što je dobio potvrdan odgovor. Za rezervaciju termina za zahvat potrebno je platiti 30 posto iznosa, a ostatak se uplacuje se mjesec dana prije zahvata.

Do sada je vec organizirano nekoliko manifestacija za pomoc Valteru na kojima je prikupljeno 36 tisuca kuna. U sklopu Mandalenjine akcija se ce provoditi lutrijom s 500 nagrada koje je osiguralo šezdesetak sponzora. Svaki listic košta 20 kuna, a posjetitelje ocekuju vrijedne nagrade. Listici za lutriju i kutijice domacih suhih kolaca prodavat ce se na štandu za vrijeme fešte u subotu od 16 sati i u nedjelju od jutarnjih sati. Svi koji žele, novac mogu uplatiti i na Valterov žiro racun otvoren kod IKB-a Umag na broj 2380006-3317002497. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter