Lutke će preplaviti Circolo i cijeli grad

Slavica Ćurković  (Tanja Draškić Savić)
Slavica Ćurković (Tanja Draškić Savić)

S direktoricom Monte Librića Slavicom Ćurković razgovarali smo o ovogodišnjem izdanju ovog festivala dječje knjige koji će se održati u Zajednici Talijana od 24. do 30. travnja.

- Ovogodišnje izdanje Monte Librića donosi novo ruho, nove suradnike i novu suradnju – s Umjetničkom akademijom iz Osijeka. Predstavite ukratko ovaj projekt.

- Monte Librić stvaraju ljudi "velikog" Sajma. Ne bi se moglo reći da potpuno podjetinjimo u proljeće, ali se uvijek zaigramo. Igra i jest pokretač Monte Librića. Igramo se temom, novim programima, autorima, ali najviše sa suradnicima i partnerima s kojima stvaramo program. Ove godine ludo smo se igrali s profesorima i studentima Umjetničke akademije iz Osijeka. Ova akademija jedna je od najmlađih u Hrvatskoj, ali i jedna od najinovativnijih i najkreativnijih. Prirodno, s njima nas je povezala ovogodišnja tema. Njihov odsjek za glumu i lutkarstvo poznat je i izvan granica naše zemlje, a na Libriću, uz njega, kreativno sudjeluje i odsjek za scenografiju. Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku djeluju i dobro nam znani Puležani Robert Raponja, Petra Blašković i Nenad Pavlović. Čini mi se da su se oni, što zbog Librića, što zbog Pule, posebno zaigrali.

Lutkice mjesto Librica

- Tko će biti voditelji ovogodišnjih programa?

- Program će voditi novi likovi Librića - Lutkice, koje utjelovljuju upravo studenti Umjetničke akademije u Osijeku. Librice su već ušle u legendu. Vjerujem da će tako biti i s Lutkicama.

- Lutke će biti protagonisti ovogodišnjeg Librića. Kako su osmišljeni programi?

- Lutke će preplaviti Circolo, a u najavi festivala i cijeli grad. Bit će ih na zidinama grada, na Herkulovim vratima, na terasi Circola, u Velikoj sali, na Otvorenoj sceni. Bit će i onih divovskih lutki, ali i malih ginjolki, zijevalica... Pojavljivat će se kao veseli domaćini Librića, kao zaneseni čitatelji okruženi knjigama, kao nestašni voditelji programa, protagonisti kazališnih predstava... U programe Librića unijet će kazališni duh, a dani s njima, osjećam, bit će puni smijeha kojeg nam u ovim vremenima toliko nedostaje.

- Dvojezična komponenta i dalje će biti prisutna te stižu i gosti-pisci iz Italije. Možete li ih ukratko predstaviti?

- Dvojezična komponenta temelj je našeg festivala i po tome je on jedinstven u Hrvatskoj. Dvojezičnost Librića nije klasična, ona izvire iz duha našeg grada. Svi mi pomalo, a nekad i u nizu rečenica, koristimo i talijanski i hrvatski jezik, tvoreći jedan puležanski sleng. Tako kako govorimo tako smo stvorili i program Librića u kojem se isprepliću talijanski i hrvatski jezik i kultura. Opet se moram vratiti na igru i partnere. Zajednica Talijana osim što je suorganizator Librića naš je kreativni partner u ostvarenju ovakvog programa. Posebno, ovim se programom bave članice našeg programskog odbora Tamara Brussich i Liana Diković. One ove godine dovode dva priznata talijanska dječja pisca: nagrađivanu autoricu Anu Vivarelli koja je napisala više od 50 knjiga za djecu i Stefana Bordiglionija pravu zvijezdu kad je riječ o dječjim piscima u Italiji. On je ne samo pisac, već i poznati autor televizijskih emisija za djecu na RAI 3. Dolaze nam Giulio i Giovanni Settimo s poetičnom kazališnom predstavom "Priča u b-molu". Tamara i Liana su se ove godine stvarno zaigrale i obogatile ovaj program nizom kreativnih radionica na talijanskom jeziku za djecu i učitelje, filmskim programom, kazališnim krokijima...

Knjige papam

- Neki tradicionalni programi zastupljeni su od prvog izdanja samostalnog Monte Librića.

- Mi nikako ne odustajemo od naših tradicionalnih programa iako volimo stvarati nove. Ne može se zamisliti Librić bez Piknika s autorom koji se održava od prvog Librića. "Knjige papam" jedan je od omiljenih programa u kojem sudjeluju poznati umjetnici i sportaši i govore o svom iskustvu čitanja. Ove godine u tom programu sudjeluje naš proslavljeni plivački šampion Gordan Kožulj, redatelj Dalibor Matanić i njegova supruga, a naša Puležanka, poznata glumica Helena Minić. Autor iz daljine ni ove godine neće izostati. Vjerujem, privući će veliki broj publike jer se radi o kultnom redatelju Srđanu Dragojeviću koji na Librić dolazi s knjigom za djecu "Kakagrad".

 - Librić je i mjesto predstavljanja novih prijevoda. Koji će prijevodi biti predstavljeni ove godine?

- Stalna je naša suradnja s Europskim institutom za književno prevođenje kojeg vodi Ljiljana Avirović. Njeni Piccoli traduttori preveli su ove godine meni omiljenu "Ježevu kućicu". Jedva čekam na talijanskom čuti: Po šumi, širom, bez staze, puta Ježurka Ježić povazdan luta...

- Niti ove godine neće izostati programi čiji su apsolutni protagonisti djeca. Mnogi od nekadašnjih "klinaca" na Vašim programima sada su postali i voditelji okruglih stolova, imaju svoje knjige...

- Kad čujete buran pljesak i navijanje na Libriću to je Piknikić. U njemu sudjeluju mali pisci i ilustratori. Ili bolje reći mlade dame: spisateljice i ilustratorice. Dečki očito zabljesnu kad odrastu, a djevojčice su hrabre od rođenja. I ove godine je tako. Predstavit ćemo Tenu Maretić, učenicu 5. c razreda pulske Osnovne škole Veruda, autoricu višeosjetilne, trodimenzionalne knjige "My day".

A voditeljica okruglog stola koju spominjete je Ema Radolović, naša stara znanica, koja je nastupala i "odrasla" na Libriću. Sada je srednjoškolka, strastvena čitateljica, prava "gutačica knjiga" .

Izvrsna suradnja

- Imate i izvrsnu suradnju s pulskim i istarskim školama i vrtićima.

- Velike su (i opravdane) rasprave o tome na koji se način uči u našim školama. Najčešće se spominju preopterećeni programi i nedostatak u poticanju kreativnosti. Generalno sve to stoji, ali da kreativnosti u školama ima (a da o vrtićima ne govorimo) i da se ona događa usprkos zastarjelom školskom sustavu dokazuju upravo programi "Škole stvaraju" i "Dječji vrtići stvaraju". I priča koju svi dobro znamo, onu iz filma "Društvo mrtvih pjesnika" i danas postoji. Uvijek će biti konformističkih, rigidnih školskih sustava i nasuprot njima, usamljenih, ali vrijednih, nezaboravnih, maštovitih učitelja, mentora, odgajatelja. Upravo s takvima Librić surađuje.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter